Gå till innehållet

Ympning på gamla träd verktyg mot klimat­förändringar?

Träd som är flera hundra år gamla börjar få stora problem med dagens klimat i Tyskland. Parker runt om i landet samarbetar för att hitta metoder för att klara förändringarna. En metod som testas är ympning.

Slottsträdgården Muskauer ligger på båda sidorna om gränsen i Tyskland och Polen. Parken, som är listad som ett världsarv av Unesco, är känd för sina gamla träd. De senaste åren har dessa flerhundraåriga träd drabbats av allt fler effekter av klimatförändringarna. De har fällts i stormar, drabbats av torka och angripits av allt fler olika parasiter när de försvagats.

Situationen förvärrades av de omfattande torkåren 2018-2020 och sedan dess har de tvingats fälla fler och fler träd. I fjol var de tvungna att fälla 180 bokar, askar och ekar i parken.

Ympning ger viktiga fördelar

I ett försök att vända utvecklingen har nu trädgårdsmästare börjat testa att ympa in unga ekar på de gamla träden. De unga träden får med sig DNA från de gamla träden och blir på så sätt bättre på att tåla förändringarna.

– Den unga eken kommer att dra nytta av det gamla trädets rötter och vara mer motståndskraftig mot hot. Naturen visar vägen, människan behöver bara titta på, säger trädgårdsmästaren Jana Kretschmer till nyhetsbyrån AFP.

Ympningen sparar både pengar och vatten i en tid när båda dessa resurser blir allt magrare. Ett dussintal trädgårdar i Tyskland ingår i ett gemensamt projekt för att hitta lösningar som gör att parkerna bättre ska klara klimatförändringarna. Redan nu går 20-30 procent av parkernas budgetar till att åtgärda klimatskador och denna andel av budgeten bara ökar.

Ympning är en metod där en främmande växtdel planteras i en liknande växt. Vanligt förekommande är att ympa in olika sorters äppelgrenar i ett befintligt äppelträd för att på så sätt få flera olika äppelsorter på samma träd.

Källa: Phys.org

Mer att läsa