Idag lanserade Världsnaturfonden WWF Köttguiden 2015. Det enda kött som får grönt ljus (ät måttligt) är miljömärkta och certifierade produkter. Allt annat märks antingen med gult (var försiktig) eller rött (undvik).
Köttkonsumtionen har fördubblats sedan 1970-talet och står enligt WWFs rapport Living Planet Report 2014 för ungefär en fjärdedel av vårt ekologiska fotavtryck. Dessutom orsakar dagens köttkonsumtion 75 procent av alla utsläpp av växthusgaser från mat.
– Många älskar att äta gott och vill också vara miljömedvetna konsumenter. Men vårt välstånd har ett högt pris. Köttkonsumtionen ger nästan lika stora växthusgasutsläpp som privatbilismen. Genom att äta mindre men bättre kött, slänga så lite mat som möjligt och äta mer grönt kan vi bidra till en mer hållbar planet. Vinsten är öppna landskap, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa för djur och människor och mindre klimatpåverkan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
I Köttguiden rangordnas kött utifrån färgerna grönt, gult och rött utifrån fyra kategorierna klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd. Grönt ljus betyder ”ät måttligt”, gult ljus ”var försiktig” eftersom utmaningar finns inom miljö och/eller djurvälfärd och Rött ljus betyder ”undvik”, då påverkan på miljön och planeten är alldeles för hög.
WWF rekommenderar allmänheten att halvera köttkonsumtionen till max 500 gram tillagat kött i veckan per person. Det motsvarar 2-3 normalportioner med kött som en del av måltiden samt ett par smörgåsar med pålägg av kött. WWF tipsar också om att genom att använda hälften grönsaker, potatis eller baljväxter i kötträtterna så räcker 500 g till fler måltider per vecka. “Att äta mindre men bättre kött är något av det bästa du kan göra för planeten” skriver organisationen i appen.
I appen, som kan laddas ner till Iphone eller Ipad och snart kommer till Android, framgår också att allt vittkött från älg, vildsvin, hjort och rådjur får grönt ljus och att i stort sett allt importerat kött får rött ljus. Köttguiden tar även upp ost och baljväxter och ger rött ljus åt importerad ost. Dessutom får quorn gult ljus tillsammans med svensk ost som är ocertifierad eller enbart klimat- eller sigillcertifierad. Alla baljväxter, samt ost som är KRAV-märkt eller ekologisk får grönt ljus.
Läs mer:
• Köttguiden i pdf-format.
• WWF:s Fiskguiden.
Källa: WWF