Gå till innehållet

WWF prisar djurrätts­teoretiker och ängskämpe

Världsnaturfonden WWF har delat ut Årets miljöhjälte och stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris.

Vinnaren av Årets miljöhjälte 2024 är Emil V Nilsson. Känd för sin bok om arbetet med att återskapa naturen i Rävbacken i Uppland och sitt arbete med att sprida kunskap och inspiration om hur man sköter ängar och kan skapa biologisk mångfald. Han ligger även bakom podcasten Naturpodden, som numera finns här på Natursidan.

– Genom att utse Årets Miljöhjälte vill vi lyfta fram någon som gör skillnad för miljön, den biologiska mångfalden och samtidigt inspirerar andra. Årets pristagare Emil Nilsson har på ett imponerande sätt, på sin fritid, återskapat marker för att främja den biologiska mångfalden och visat upp vad som är möjligt att göra som privatperson, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Rävbacken har gått från en igenvuxen gran- och slymark till en blomstrande ängs- och hagmark tack vare Emil och hans fru Erika, deras grannar och andra markägare vid Rävbacken.

– Vilket fantastiskt erkännande för vårt arbete med att restaurera Rävbacken! Jag får bjuda alla som hjälpt till, inte minst våra grannar som bidragit som markägare, på en kväll runt elden för att fira. Jag vill också tacka WWF för att ni lyfter fram det som enskilda personer och markägare kan göra. Att arbeta praktiskt för att hjälpa livet i närnaturen är det roligaste jag vet, säger Emil Nilsson.

Banbrytande och outtröttligt arbete med djurrätt

Samma dag tillkännagav WWF även att Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, fick Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Juryn motiverade priset så här:

“för Helena Röcklinsberg outtröttliga arbete att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik och för hennes stora engagemang för en etisk djurhantering, både på vetenskaplig nivå och på en praktisk grundnivå.”

Helena var den första som disputerade i djuretik vid Uppsala Universitet och har Sveriges enda universitetslektorat i ämnet djuretik. Hon har kritiskt granskat hur bakomliggande värderingar och argument ser ut och intresserat sig för kollisioner mellan olika värderingar och mellan etisk teori och moralisk praxis.

– Det var väldigt överrumplande att få besked om priset. Men det är med stor glädje och tacksamhet jag tar emot detta erkännande av ämnet djuretiks betydelse inom såväl tvärvetenskaplig forskning och undervisning, som i samhället i stort. Alla som håller djur har ett etiskt ansvar. Vi behöver en nyanserad diskussion i samhället om hur det ansvaret ska tas, och det kan djuretiken bidra med, säger Helena Röcklinsberg.

Källor: WWF och WWF

Mer att läsa