WWF lanserar hållbarhetstävling inför Earth Hour
Den 30 mars kl 20.30-21.30 är det dags för Världsnaturfondens världsomfattande kampanj Earth Hour igen. I år lanseras dessutom Earth Hour Challenge där deltagare kan utmana varandra eller sig själva i att utföra olika åtgärder för vår planet.
– Syftet med Earth Hour Challenge är att på ett roligt sätt skaffa sig kunskap om klimatförändringar och vad man kan göra åt dem, säger Lisbeth Larsson. Att göra det i spel och tävlingsformat, tror vi kan locka nya målgrupper att engagera sig för en mer hållbar värld. Släckningsmomentet under Earth Hour är en symbolhandling, men det är omställning till ett hållbarare liv som är det viktiga.
Målet med tävlingen och spelet ”Earth Hour Challenge”, som både är för privatpersoner och organisationer/företag, är att inspirera till beteendeförändringar och att höja kunskapen om klimat och biologisk mångfald. Tävlingen är kostnadsfri och pågår mellan den 16 mars och Earth Hour den 30 mars kl 20:30. Det går att anmäla sig via earthhourchallenge.se, samt via appen Deedster-appen som kan laddas ned i App Store eller Google Play.
LÄS ÄVEN: • Klimatmanifestationen Earth Hour har i år biologisk mångfald som tema
Appen börjar med att räkna ut dina ungefärliga koldioxidutsläpp, missa inte att du kan finjustera dina svar för att göra dem mer korrekta. Därefter får användaren tips på hur avtrycken kan minskas, bland annat genom frågor som “Är svenska tomater klimatsmartast?”, “hur mycket mer klimatavtryck ger en inbunden bok jämfört med en pocketbok?” eller om man behöver kött för att bygga muskler. Det finns också utmaningar som att beställa vegetariskt på restaurang, hellre välja öl på fat än på flaska och att handla efter säsong.
LÄS ÄVEN: • Svenskar bland de största miljöförstörarna i världen
Hur ”Earth Hour Challenge” går till avslöjas senare.
Förra året deltog drygt 250 av Sveriges 290 kommuner i Earth Hour och 2017 deltog miljoner människor i 7000 städer i 187 olika länder på sju kontinenter.
I år har Earth Hour temat biologisk mångfald och Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF, förklarar att det är en fråga som är sammankopplat med klimatförändringarna.
– Klimatförändringar påverkar den biologiska mångfalden i allt högre grad. Samtidigt utgör naturen en slags krockkudde som mildrar effekterna av exempelvis torka eller annat extremt väder. Den biologiska mångfalden behövs för att vi ska få syre och mat, men den har också ett egenvärde i sig. Därför är det viktigt att vi har en helhetssyn på planetens utmaningar, säger hon.
Källa: WWF