WWF: Ät inte torsk från Östersjön
Torsk, lax, gädda och piggvar från Östersjön har alla rött ljus i WWFs Fiskguiden. Foto: Erling Svensen / WWF
Idag släppte Världsnaturfonden WWF Fiskguiden 2018 och det är dyster läsning om Östersjön. Bara tre av 13 fiskarter från vårt innanhav får grönt ljus och då enbart om de kommer från specifika områden. WWF uppmanar nu konsumenter att bojkotta all torsk från Östersjön.
Läget för Östersjötorsken har förvärrats.
– Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus i WWFs fiskguide – med uppmaningen ät inte. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF.
LÄS ÄVEN: • WWF: Inget av Östersjöländerna får godkänt för miljöarbete
Det är en av de största nyheterna när Världsnaturfonden WWF släppte sin Fiskguiden 2018. Över huvud taget ser läget mörkt ut för Östersjöns fiskar så som torsk, sill och piggvar. Det är bara tre specifika fiskbestånd i hela Östersjön som får grönt ljus: abborre om den är fiskad med garn vid Rigabukten, strömming som kommer från östra Östersjön och MSC-certifierad skarpsill från Lettland.
– Om vi ska kunna äta lokalt fångad fisk i framtiden måste politikerna ta krafttag. Kontrollen behöver skärpas, torsken få en chans att återhämta sig och ålfisket stängas under hösten. Trots det dystra läget i vårt närområde är vi glada över att konsumenterna kan välja mellan allt fler gröna alternativ i fiskdisken, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
LÄS ÄVEN: • Torsk, blåmussla och tång drabbas hårt av klimatförändringar i Östersjön
Arter, som enligt WWF, bör undvikas helt är ål, haj, rocka, vitling och röd snapper, eftersom de saknar gröna eller gula alternativ. Även för tonfisken blir läget allt värre. Flera bestånd går från grönt till gult eller från gult till rött ljus.
Över huvud taget är 90 procent av de kommersiella fiskarterna världen över antingen redan överfiskade eller fiskade till sin gräns.
LÄS ÄVEN: • EU: Inget ålfiskeförbud och nästan oförändrat torskfiske trots kris
Fiskarna i Fiskguiden bedöms efter tre kriterier: hur bestånden mår, fiskets effekter på ekosystemet och om kontrollen och förvaltningen är hållbar. Ett enklare sätt att göra rätt val i butik eller på restaurang är att välja fisk som är KRAV-, MSC- eller ASC-märkt.
Källa: WWF