Vinterfågelräkningen ser ut att slå rekord – kan bli över 20 000 deltagare
Det återstår ett dygn i årets Vinterfåglar inpå knuten-räkning och det går fortfarande att rapportera in vilka fåglar som besöker ditt fågelbord. Men redan under söndagskvällen bedömde BirdLife Sverige att det kan bli nytt rekord i antal deltagare.
• Rapportera via Vinterfaglar.se
Det tidigare rekordet på 17 788 deltager från 2017 kan slås med råge i år. Om trenden håller i sig även över måndagen, kan det bli uppemot 25 000 deltagare 2019. Som en av anledningarna till det stora intresset, förutom att fågelräkningen uppmärksammats brett av media i hela landet, anger BirdLife Sverige det kalla vintervädret.
LÄS ÄVEN: • Spela vinterfågelbingo med Natursidan
Är det över huvud taget fler fåglar inrapporterade helger när det är kallare väder och snö i stora delar av landet?
– Ja, vädret spelar stor roll. Förra året var det milt ända upp till södra Norrland under räkningshelgen och då minskade de allra flesta arterna, räknat i genomsnittligt antal per rapport, berättar Anders Wirdheim på BirdLife Sverige.
Att talgoxen som vanligt blir årets vanligaste fågel ser ut att vara klart och topp fyra ser ut att bestå av samma arter som i fjol, men det är en jämn kamp. När det här skrivs ligger pilfink tvåa, men strax efter kommer gråsiska och blåmes.
LÄS ÄVEN: • Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten
– Även koltrasten är talrikare vid fågelmatningarna i år än normalt. Kanske lockade den milda inledningen på vintern många koltrastar att stanna kvar? Så långt norrut som i Västerbottens kustland finns det i år flera koltrastar och någon enstaka är även rapporterad från Norrbotten. Sett till landet i stort är ökningen för koltrasten markant, skriver BirdLife Sverige i ett pressmeddelande.
Gråsparven har glädjande nog också gått bra i år. Kanske innebär det att en mångårig nedåtgående trend har brutits och vänts i en tydlig uppgång.
– När det gäller gråsparven vet vi inte vad trendbrotten beror på, men det är ganska tydligt. Å andra sidan blev det inte heller klarlagt vad som orsakade den långvariga minskningen under andra halvan av 1900-talet och början på 2000-talet, säger Anders Wirdheim.
Den preliminära topplistan ser ut så här söndag kväll:
1. Talgoxe
2. Pilfink
3. Gråsiska
4. Blåmes
5. Domherre
6. Koltrast
7. Gulsparv
8. Gråsparv
9. Skata
10. Kaja
Räkningen fortsätter under måndagen (28 januari) då även skolor, förskolor och arbetsplatser kan medverka.
Källa: Pressmeddelande från Birdlife Sverige