I oktober 2015 avslöjade Greenpeace East Asia att Kinas jättepandor hotas av omfattande skogsavverkning i världens största pandareservat. Efter avslöjandet gjorde Sichuan Forestry Bureau en egen undersökning och beslutade omedelbart om en lång rad åtgärder som Greenpeace kallar “fantastiska nyheter”.
Greenpeace undersökning hade pågått i två års tid och avslöjat att över tolv kvadratkilometer av skog hade kalavverkats i Sichuans jättepandareservat på bara sex år. Reservatet är upptaget på UNESCO:s lista över världsarv just för att det är en viktig livsmiljö för jättepandor. 30 procent av Kinas alla jättepandor lever i Sichuan. Skogarna hör dessutom till de mest artrika som finns utanför de tropiska regnskogarna.
På kalhyggena som uppstår efter skövlingen planteras istället lönsamt virke för skogsindustrin. Metoden är laglig eftersom det påstås handla om så kallad “skogsrekonstruktion”.
Efter avslöjandet om att avverkningen hotade områdets jättepandor inledde Sichuan Forestry Bureau en egen utredning. I veckan kom deras svar. 23 rättsprocesser har inletts och 22 tjänstemän har pekats ut som ansvariga. Dessutom ska lagstiftningen om skogsrekonstruktion ses över så att detta kryphål i lagen stoppas och så att jättepandans livsmiljö skyddas.
– Det är fantastiska nyheter, men kanpen är inte över, skriver Greenpeace.
Organisationen har upptäckt illegal avverkning i Zhejiang- och Yunnan-provinserna och menar att en tredjedel av Kinas naturskogar hotas att gå samma öde till mötes.
Systemet med skogsrekonstruktion är till för att göra Kinas skogar mer lönsamma, men omvandlar i processen artrika gamla skogar med höga naturvärden till trädplantager där bara ett litet fåtal arter trivs.
– Sichuans myndigheter har reagerat och stoppat den här hänsynslösa förstörelsen av viktig naturskog. Nu är det dags för resten av landet att följa efter, skriver Greenpeace.
Källa: Greenpeace