Hälften av världens växter är beroende av djur för att kunna spridas. Det gör dem känsliga för klimatförändringar.
Vi befinner oss i början av en accelererande massutrotning av arter och det får konsekvenser även för de arter som överlever. En ny studie har undersökt hur växter som behöver hjälp med fröspridning drabbas när djur försvinner. Hälften av världens växter behöver djur för att kunna spridas. Djuren äter frukter och sprider frön när de sedan bajsar ut dem på andra platser. Men när dessa djur utrotas globalt eller regionalt lämnas växterna kvar utan möjlighet att spridas.
Forskarna bakom studien kom fram till att det i sin tur gör växterna känsligare för klimatförändringar. De kan helt enkelt inte följa med det förändrade klimatet till nya lämpliga livsmiljöer. Förmågan att följa klimatförändringarna har minskat med 60 procent för växter som är beroende av djur för sin spridning. Även en liten försämring kan få stora konsekvenser för många växtarter. I vissa regioner minskade fröspridningen med 95 procent trots att antalet fåglar och däggdjur bara minskat med några få procent.
Evan Fricke, huvudförfattare till studien, berättar för Mongabay att siffran (60 procent) borde fungera som ett larm.
– Jag hoppas att de här resultaten riktar folks uppmärksamhet mot vikten av fröspridd biologisk mångfald för att växter ska kunna anpassa sig till klimatförändringarna. Om det inte finns några djur som äter deras frukter och samlar deras nötter, kommer dessa växter inte röra sig långt.
Djur kan flyga, krypa eller springa för att hänga med i det förändrade klimatet, men växter har svårare för att hinna med. Det är inte minst oroväckande eftersom det går dåligt för många fröspridande djur i världen, som till exempel elefanter, gorillor, tapirer och tukaner.