Gå till innehållet

Vattenfalls satsning i Skottland hotar sällsynt kattdjur

Det svenska bolaget Vattenfall stöter på stort motstånd i Skottland för sin satsning på vindkraftverk i ett område där Europas mest hotade kattdjur lever.

Skogen Clashindarroch är 59 kvadratkilometer stor och ligger i östra Skottland. Det är en av få platser i Europa där den europeiska vildkatten finns kvar. Trots detta byggdes det en vindkraftspark med 18 turbiner i skogen 2015. 2020 kom nästa hot mot skogen när svenska Vattenfall ansökte om att få bygga 14 turbiner till i området. Den här gången blev dock motståndet hårt.

Vattenfalls så kallade överväganden är uppriktigt sagt löjliga och saknar biologisk mening

Paul O’Donoghue på Wildcat Haven

En av organisationerna som engagerat sig mot planerna är Wildcat Haven, som drivs av Paul O’Donoghue. Han berättar att Clashindarroch mestadels består av granskog, men också innehåller en mosaik av lövområden med träd som är minst 60 år gamla.

– Det är en extremt avlägsen, tät skog med mycket få stigar. Detta gör det naturligtvis perfekt för den europeiska vildkatten, förklarar han.

Vildkatter hotas av exploatering

De undersökningar som gjorts i området och som Vattenfall låtit utföra, bekräftar att det finns både vildkatter och hybrider av vildkatter inom Clashindarroch Forest, bland annat där vindkraftsparken är planerad. Ungefär fem individer ska ha setts, men med potential att rymma revir för nio honor.

– Kort sagt, Vattenfall hotar den framtida existensen för den skottska vildkatten, som är världens mest sällsynta kattdjur. Det finns bokstavligen hundratals alternativa platser i Skottland som de skulle kunna använda utan att orsaka denna potentiellt katastrofala skada, säger Paul O’Donoghue.

Vattenfall menar dock att man tar tillräckligt med hänsyn till vildkatterna. Den skotska regeringen höll med, men frågan överklagades i våras och kommer snart avgöras i domstol.

Vildkatt i området som fotograferats vid en viltkamera.

Anpassningar kallas greenwashing

Paul O’Donoghue är mycket kritisk till Vattenfalls anpassningar:

– Vattenfalls så kallade överväganden är uppriktigt sagt löjliga och saknar biologisk mening. Till exempel säger de att de kommer att tillhandahålla boplatser av trä, men det finns inget fall dokumenterat där en vild vildkatt någonsin har använt en sådan boplats. De hävdar att det är okej att avverka Clashindarroch eftersom de planterar träd på andra ställen. Så vad är det meningen att vildkatterna ska göra. Vänta 20 år på att träden ska växa och sedan flytta? Det är absurt och det är bara greenwashing.

Vattenfall skriver att den föreslagna avverkningen av skogen ”enbart gäller kommersiella icke-inhemska barrträd, träd som skulle avverkas vid någon tidpunkt i den normala skogsbruksrotationen” och att ”endast cirka 87 hektar (1,4% av hela skogen), främst runt de föreslagna vindkraftverkens baser, skulle lämnas oplanterade under vindkraftsparkens livstid, cirka 25 år”.

Vill stoppa all avverkning

Det är ett försvar som Paul O’Donoghue kommenterar med orden “återigen, mer greenwashing”. Sedan berättar han att Clashindarroch huvudsakligen består av sitkagran men att stora områden också består av lövskog. Från början planterades den som ekonomiskog, men nu är vissa delar av skogen 50 till 60 år gamla och rymmer både biologisk mångfald och skyddade arter. Därför driver Wildcat Haven en kampanj för att all avverkning i Clashindarroch ska stoppas och att området ska utses till ett nationellt naturreservat.

– Vattenfalls planer är inte en del av en normal rotationsavverkning. Det handlar om storskalig avverkning under en mycket kort tidsperiod. Och det handlar inte bara om storleken på det område som röjs för turbiner, lika skadligt är industrialiseringen av platsen. Servicevägar och kablar måste dras genom stora delar av skogen, vilket leder till fragmentering och störningar i hela området. Trafikvolymen, lastbilar, grävmaskiner med mera kommer att öka enormt och det kommer också att bli en mycket betydande ökning av den mänskliga närvaron i området. Det kommer att innebära en industrialisering av skogen och effekterna kommer att märkas i skogen som helhet, inte bara i själva vindkraftsparken.

Finns det andra hotade djur i skogarna, förutom vildkatterna?
– Ja, det finns ett antal andra skyddade arter där, vilket gör det till den kanske viktigaste platsen för vilda djur i Storbritannien. Bland annat utter, mård, grävling, duvhök, tjäder, röd ekorre, ormvråk och flera skyddade fladdermusarter.

Vad händer härnäst i det här domstolsfallet?
– Vi väntar för närvarande på domen från den senaste domstolsförhandlingen. Den hördes av den mest erfarna domaren i Skottland.

Mer att läsa