Över 70 personer har dött, tusentals är hemlösa, 115 000 hem och hundratals broar har förstörts och 176 distrikt har utlyst undantagstillstånd när Peru drabbas av de värsta översvämningarna på 20 år. Det kraftiga regnandet kopplas till onormalt varmt hav, som i sin tur kopplas till människans koldioxidutsläpp.
De stora översvämningarna har orsakats av veckor av regnande och det finns risk att det kommer regna i ytterligare några veckor innan landets torrare period inleds i maj. Enligt Perus president kunde översvämningarna inte förutses men flera klimatforskare menar att landet varit dåligt förberett för klimatförändringarnas förväntade effekter.
Havet utanför Perus kust är 5-6 grader varmare än normalt och enligt meteorologen Abraham Levy är vädret “extremt ovanligt” och beskrivs som en “kust-El Niño”. Något liknande har inte skett sedan 1925. Juber Ruiz vid landets försvarsinstitut menar att det sällan setts så snabba förändringar i klimatet.
LÄS ÄVEN: • Stora Barriärrevet i Australien hotat av uppvärmt hav
Enligt klimatologen Mojib Latif råder det ingen tvekan om att det kraftiga regnandet orsakats av de varma vattentemperaturerna, men att det är svårt att säga om det är ett naturligt fenomen. Däremot är det ovanligt med en till El Niño så kort efter en tidigare. Mojib Latif säger att mänsklighetens koldioxidutsläpp i hög grad ligger bakom de högre vattentemperaturerna i haven, som förutom kraftigare och mer frekventa El Niño även exempelvis orsakar omfattande korallblekning.
Under normala förhållanden blåser passadvindar längs ekvatorn västerut och pressar havsströmmar åt samma håll. Det gör att varmt ytvatten i Stilla Havet utanför Sydamerika drivs mot Asien med resultat att vattnet utanför Sydamerika är flera grader kallare än i Indonesien och Australien. Det leder vidare till att det blir fuktigt och regnar mycket i Indonesien medan till exempel delar av Peru och Chile är några av världens torraste platser.
Under El Niño avstannar passadvindarna och vänder håll vilket också påverkar havsströmmarna. Ytvattnet i Stilla Havet utanför Sydamerikas västkust blir då mycket varmare och området drabbas av kraftiga regn (det motsatta gäller då i Indonesien och Australien).
Men fenomenet påverkar även andra platser, USA:s södra västkust brukar få kallare och regnigare medan andra får torka, Afrikas östkust drabbas ofta av översvämningar. Här i Europa är effekterna inte lika tydliga, men vintrarna kan bli ovanligt varma.
Källor: CNN, The Guardian och Deutsche Welle