Gå till innehållet

Värmerekord i vattnet slår hårt mot Stora barriärrevet

I år slogs ännu ett värmerekord i haven utanför Australien. En ny studie visar att det ledde till massiv korallblekning.

I Stora barriärrevet utanför Australiens kust har det slagits värmerekord 2017, 2020 och 2024. Enligt en ny studie var det de varmaste temperaturer som uppmätts de senaste 400 åren och fler fall av extrema temperaturer inträffade dessutom 2004, 2016 och 2022. Det blir helt enkelt vanligare och vanligare på grund av människans påverkan på klimatsystemet som i sin tur orsakar en snabb uppvärmning. 2024 var exempelvis hela 1,73 grader varmare än genomsnittet före år 1900.

Forskarna bakom en ny studie visar att människans påverkan på klimatet nu utgör ett existentiellt hot mot Stora barriärrevets ekosystem.

– Utan omedelbara åtgärder riskerar det ikoniska Stora barriärrevet att drabbas av temperaturer som leder till årliga korallblekningar, vilket får negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna. En fortsättning på den nuvarande banan skulle ytterligare hota den ekologiska funktionen och det enastående universella värdet hos ett av jordens största naturunderverk, skriver forskarna i sin slutats.

– När jag ritade in datapunkten för 2024 var jag tvungen att trippelkolla mina beräkningar. Det var helt otroligt, långt över det tidigare rekordet från 2017. Jag kunde nästan inte tro det. Det är en tragisk, men nästan oundviklig konsekvens, att korallblekning i stor skala har inträffat ännu en gång i år. Det är de oundvikliga effekterna på revet under de kommande åren som verkligen berör mig. Om det inte vidtas snabba, samordnade och ambitiösa globala åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna kommer vi sannolikt att få bevittna hur ett av jordens mest spektakulära naturliga underverk försvinner, säger Benjamin Henley som ledde studien vid University of Melbourne.

Helen McGregor, medförfattare till studien, säger att det krävs omedelbara åtgärder för att förhindra att ett av världens viktigaste ekosystem förstörs.

– Det finns inget “om, men eller kanske”‘”, havstemperaturerna under dessa blekningsepisoder, inklusive den händelse som inträffar just nu, saknar motstycke under de senaste fyra århundradena. Stora barriärrevet står inför en katastrof om inte de antropogena klimatförändringarna omedelbart åtgärdas. Just de koraller som har levt i hundratals år och som har gett oss data för vår studie är själva allvarligt hotade.

Källor: Nature och University of Melbourne

Mer att läsa