Gå till innehållet

Värmebölja halverade antalet sillgrisslor

Våra allt varmare hav blir allt svårare för de marina djuren att hantera. Den största massdödshändelsen för vilda djur i modern tid berodde på en särskilt svår värmebölja.

Den kallades “the blob” – ett ovanligt varmt område av ytvatten i nordöstra Stilla havet som bestod från slutet av 2014 till 2016. Det påverkade vädret och kustnära marina ekosystem från Kalifornien till Alaska och fick stora konsekvenser. Havets produktivitet minskade av värmeböljan och det påverkade tillgången på föda för toppredatorer, inklusive sjöfåglar, marina däggdjur och kommersiellt viktiga fiskar.

Det visade sig också att “the blob” skulle lämna en permanent påverkan på sillgrisslorna längs Nordamerikas västkust. I en ny studie analyserades 13 kolonier av sillgrisslor mellan åren 2008 och 2022. Forskarna upptäckte att kolonistorleken i Alaskabukten bara är hälften så stor som innan extremvärmen och i östra Berings hav var nedgången hela 75 procent. Sammanlagt räknar man med att hela 4 miljoner sillgrisslor dog. Det är ungefär hälften av den totala populationen och den största massdödshändelsen för vilda djur i modern tid.

– Den här studien visar tydliga och förvånansvärt långvariga effekter av en värmebölja på en av de främsta marina predatorerna. Det är viktigt att påpeka att effekten av värmeböljan inte handlade om värmestress för fåglarna, utan snarare förändringar i näringsväven som plötsligt lämnade sillgrisslorna utan tillräckligt med mat, säger Julia Parrish, professor i vatten- och fiskerivetenskap, biologi vid University of Washington och medförfattare till studien.

Har ännu inte återhämtat sig

Extra allvarligt är det faktum att sillgrisslorna ännu inte visat någon återhämtning. Forskarna trodde att det skulle ta minst tre år för populationen att återhämta sig, men sju år senare är de fortfarande lika få till antalet. Något liknande har aldrig registrerats tidigare och i takt med att haven blir allt varmare ökar också risken för fler värmeböljor.

– Frekvensen och intensiteten av sådana här dödliga händelser bland havsfåglar ökar i takt med uppvärmningen av haven. Vi kanske nu befinner oss vid en brytpunkt för omorganisering av ekosystemet där det inte är möjligt att återhämta sig till den mängd som fanns före utdöendet, säger Julia Parrish.

Läs mer om sillgrisslor

Sillgrisslan är mellan 40 och 45 centimeter lång och har ett vingspann på 60-70 centimeter. De blir omkring 30 år gamla, men rekordet ligger på 48 år och elva månader. De lägger sina ägg i maj och juni för att sedan ruva under en månad då både honan och hanen hjälps åt och avlöser varandra. I Sverige finns det sillgrisslor både på väst- och östkusten.

Källor: Science och University of Washington

Mer att läsa