Världens sista nordliga trubbnoshörning-hanne är död
Den sista levande hanen av den nordliga trubbnoshörningen, har avlivats av veterinärer, det rapporterar Reuters. Nu är provrörsbefruktning det enda som kan föra underarten vidare.
Noshörningshanen kallades Sudan och levde i reservatet Ol Pejeta i Kenya. Han blev 45 år – jämförbart med en 90-årig människa. Det återstår nu bara två individer kvar av arten, båda honor, tillika Sudans dotter och barnbarn.
LÄS ÄVEN: • Bildreportage från de sista nordliga trubbnoshörningarna
Underarten heter på engelska Northern White Rhino och var talrik fram till omkring 1970-talet. Då började den i allt större utsträckning tjuvjagas i dess utbredningsområden i Tchad, Centralafrika och i Uganda. Bestånden av den sydliga underarten, som fortfarande förekommer i skyddade afrikanska reservat, har också decimerats på grund av tjuvjakt. Noshörningshorn beräknas vara värt 50 000 amerikanska dollar på svarta marknaden.
LÄS ÄVEN: • Så ska världens sista nordliga trubbnoshörningar räddas
Sudan blev inte tjuvjagad. Han var sjuk av ålder i både muskler och ben. Under sina sista timmar kunde han inte stå upp.
– Hans död är en grym symbol för det mänskliga förkastandet av naturen, och det gjorde alla som kände honom ledsna, säger Jan Stejskal, en tjänsteman från den tjeckiska djurparken Dvur Kralove Zoo, till nyhetsbyrån AFP.
LÄS ÄVEN: • Nu (2014) finns det bara fem nordliga trubbnoshörningar kvar
Det var nämligen därifrån som Sudan transporterades 2009, tillsammans med en hane (“Suni”) och två honor (“Fatu” och “Najin”) in i det stora kenyanska reservatet Ol Pejeta, som ligger drygt 200 kilometer från Nairobi och är ett av landets mest välkända safariområden.
2014 dog Suni – till synes av naturliga orsaker. Innan dess sågs Suni få ihop det med Najin, men den reproduktionen misslyckades. Eftersom de två honorna fortfarande är i livet hoppas djurvårdare nu på att underarten ska räddas genom IVF, det vill säga provrörsbefruktning. Jan Stejskal hoppas fortfarande:
– Vi måste ta vara på det unika läget som finns idag, där celltekniker används för att bevara kritiskt hotade arter. Det kan låta otroligt, men tack vare den teknik som nyligen utvecklats kan Sudan faktiskt fortfarande få en avkomma.
Redan 2008 förklarade Världsnaturfonden den nordliga trubbnoshörningen utdöd i vilt tillstånd.
Källor: Reuters, Wikipedia, WWF, BBC