Vargen söder om Stockholm har skjutits
Den omskrivna vargen som levt i skogarna söder om Stockholm sedan i somras har nu skjutits uppger Länsstyrelsen.
Vargen var en ung tik som vandrat hit från Norge. Det vet man eftersom den var försedd med en sändare.
I somras tog den får vid Tyresta nationalpark men sedan det satts upp rovdjursstängsel har den inte rivit fler får. Några hundar har den inte heller tagit. Däremot har den varit oskygg mot människor och det är enligt länsstyrelsen i Stockholm tillräcklig anledning för att den skulle skjutas.
LÄS ÄVEN: • Vargen i södra Stockholm – det här har hänt
– Länsstyrelsen konstaterar att vargens beteende har förändrats under de sex månader som den har rört sig på Södertörn. Den senaste tiden har vargen sökt sig till människor allt oftare och då kommit närmare än tidigare. Den uppsöker också människor utan hund. Det har dessutom blivit svårare att skrämma bort tiken och den uppehåller sig mer frekvent i tätbebyggda områden, skrev länsstyrelsen i samband med skyddsjaktsbeslutet i slutet av 2017.
Viltskadecenter (nationellt centrum för kunskap om vilt, viltskador och samhälle) gav rådet att vargen bör skjutas med följande motivering:
– Risken för skada på människor är mycket liten, men om vargens beteende tillåts fortsätta finns en risk att den blir så van att vara nära människor att det på sikt kan uppstå en farlig situation. För att förebygga en sådan situation föreslår Viltskadecenter därför att Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt.
Under julen skrämdes vargen bort från skyddsjaktsområdet av privatpersoner enligt uppgifter till Natursidan. Den ska bland annat ha tagit ett rådjur i Nackareservatet och rört sig ut på Värmdö. När vargen nu återvänt till Tyresta-området, sköts den.
– Det har varit lite färre observationer av vargen den sista tiden men vi har kunnat konstatera att det här närgångna beteendet, som vi grundat vårt beslut på, har fortsatt. Vi känner oss trygga i att vi har fattat rätt beslut, säger Mia Olausson, naturvårdschef på Länsstyrelsen, till SVT Stockholm.
Källor: Länsstyrelsen och SVT Stockholm