Gå till innehållet

Vargen har nu försämrat skydd inom EU

Idag röstade Europarådets konvention om skydd av djur och växter igenom ett beslut att försämra vargens skyddsstatus i Europa. Ett beslut som kallas "politiskt" och "ovetenskapligt".

Över 300 organisationer och flera hundra tusen människor har uttryckt kritik mot förslaget som nu röstats igenom. WWF hör till de organisationer som är kritiska till att sänka vargens skydd från “strikt skyddad” till “skyddad”. Beslutet sägs vara ett sätt att minska vargens attacker på boskap, men WWF tycker att det finns bättre metoder.

– En nedklassning av vargens skyddsstatus är ett steg tillbaka i en annars framgångsrik återkomst av vargen i Europa. Beslutet är tyvärr politiskt, då det finns betydligt bättre sätt att hantera frågan om vargen. Vi anser att fokus bör ligga på att stärka och utveckla förebyggande åtgärder som möjliggör en långsiktigt hållbar samexistens mellan människor och rovdjur, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

EU-kommissonens egen djupgående analys lyckades inte hitta några bevis för att avlivning av vargar minskar angrepp på boskap. Snarare har forskning visat att risken för attacker på boskap ökar när vargar dödas så att vargflockar splittras. Då tvingas unga vargar hitta mat på egen hand och då ägnar de sig i större utsträckning åt att attackera boskap.

Ovetenskapliga försämringar för vargen även i Sverige

Även i Sverige pågår en ovetenskaplig försämring av vargens skydd. I våras beslöts om regler som gör det betydligt lättare att bevilja skyddsjakt och regeringen vill att Naturvårdsverket sänker referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg kraftigt. Från 300 till 170 individer.

– Frågan om referensvärden har utretts tidigare och att det saknas vetenskaplig grund för denna förändring. En sänkning riskerar inte bara att äventyra vargens långsiktiga överlevnad utan också att dra Sverige inför EU-domstolen, säger Benny Gäfvert.

WWF vill istället se fler förebyggande insatser, så som stängsel, skyddsvästar för jakthundar, boskapsvaktande hundar och AI-baserade tekniska lösningar. Man vill också hellre främja dialog och samverkan för att skapa en “hållbar och långsiktig strategi för rovdjursförvaltning”.

Källor: WWF

Mer att läsa