Gå till innehållet

Vargen föreslås få sämre skydd i EU –  “onödigt” och “skamlig signal”

EU:s medlemsstater har röstat igenom en försämring av vargens skyddsstatus. Det kommer öppna upp för att göra det lättare att skjuta vargar inom EU. Beslutet får hård kritik från miljöorganisationer.

Medlemsländer röstade om att nedgradera vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen – från “strikt skyddad” till “skyddad”. Sverige har alltså haft en omfattande licensjakt på en “strikt skyddad” art. Framöver blir det troligen betydligt lättare att få igenom en ökad jakt.

Enligt The Guardian intensifierades arbetet med att försämra vargens skyddsstatus inom EU när en varg dödade en ponny som ägdes av europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Nu motiverar hon beslutet så här:

– Vargens comeback är goda nyheter för den biologiska mångfalden i Europa. Men koncentrationen av vargflockar i vissa europeiska regioner har blivit en verklig fara, särskilt för boskap. För att kunna hantera kritiska vargkoncentrationer mer aktivt har lokala myndigheter begärt mer flexibilitet. EU bör underlätta detta och den process som kommissionen har inlett idag är ett viktigt steg. Jag är djupt övertygad om att vi kan och kommer att hitta målinriktade lösningar för att skydda både den biologiska mångfalden och våra försörjningsmöjligheter på landsbygden.

Saknas bevis för att jakt hjälper

Men flera över 300 organisationer och flera hundra tusen människor har uttryckt kritik mot förslaget. WWF Europa anser att ett försvagat skydd kommer att hindra den pågående återhämtningen av vargpopulationerna och “äventyra ansträngningarna att främja samexistens mellan människor och stora rovdjur”. Istället för att satsa på lösningar som elstängsel och vaktande djur bland boskap, väljs lösningen att skjuta ihjäl vargarna. Organisationen påpekar också att EU-kommissonens egen djupgående analys inte lyckas hitta några bevis för att avlivning minskar angrepp på boskap.

Sabien Leemans, ansvarig för biologisk mångfalds-frågor på WWF Europa:
– Beslutet att nedgradera vargens skyddsstatus sänder en katastrofal och skamlig signal från Europa, bara några veckor före det viktiga COP16-mötet inom konventionen om biologisk mångfald (CBD). Hur kan vi be andra regioner att skydda sin biologiska mångfald och leva med arter som tigrar, lejon eller elefanter, när vi inte kan leva tillsammans med vargen? Det budskap som kommer från EU i dag är verkligen pinsamt: vi predikar för världen om bevarande samtidigt som vi nedmonterar en av våra största bevarandeframgångar på årtionden.

Redan möjligt att skjuta vargar

Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF, påpekar också att det redan idag finns möjligheter att skjuta vargar som attackerar boskap.

– Det finns redan tillräckliga undantag i lagstiftningen för att hantera de konflikter som kan uppstå mellan rovdjur och människa. Att försvaga naturvårdsskyddet är inte bara onödigt, utan riskerar också att ge andra arter sämre skydd framöver.

Härnäst ska EU-kommissionen lägga fram förslaget för Bernkonventionens, En sista omröstningen planeras i december.

Källor: WWF

Mer att läsa