I 35 år har den lilla orten Vårgårda i Sverige varit synonymt med naturfoto och deras naturfotofestival har lockat besökare från hela Norden med ett i stort sett oförändrat koncept. 3-4 november är det dags igen.
Om det är någon som har koll på de 35 åren med Vårgårda naturfotofestival så är det Ulf Lofterud, mässgeneralen som varit med vartenda år sedan starten på 1980-talet. På den tiden var de nästan ensamma i norra Europa med en naturfotofestival. I dag har de konkurrens från 10-15 andra festivaler här uppe.
LÄS ÄVEN: • Inför 31-årig naturfotofestival: ”svårare slå världen med häpnad nu”
Ulf Lofterud tror att anledningen till att Vårgårda klarat sig så väl i alla år är för att det blivit en social sammankomst. Naturfotografer från hela Norden kommer till det lilla samhället i västra Sverige för att träffa likasinnade.
– Vi har några besökare från norra Norge som brukar fota sig ner till Vårgårda med stopp på olika platser. Här möts också norrlänningar och skåningar som har en tradition att ses en gång om året, berättar Ulf Lofterud.
Han, som har koll på alla bokningar, känner också numera igen många av namnen som bokat plats på bildvisningarna, middagarna och andra aktiviteter. Några av dem har bara missat en knapp handfull festivaler de här 35 åren.
I dagsläget besöks festivalen av ungefär 1500-2000 personer per år och den siffran har varit relativt konstant under en längre tid. Det är inte illa med tanke på att de inte får någon större fördel av sitt läge. Snarare tvärtom. I Vårgårda tätort bor ungefär 5000 personer och Ulf Lofterud berättar att många av dem har nästan ingen koll på fotofestivalen. De vet bara att under Allhelgonahelgen invaderas bygden av naturfotofolk som bor på hotellen och vandrarhemmen i närområdet.
Hur har då festivalen förändrats sedan starten?
– Det har märkts en förändring när det digitala fotograferandet kom in. Då var det många gamla som försvann och nya tillkom. De senaste åren märks det att det är många fågelskådare som tar upp kameran. Det har blivit som en ny kategori naturfotograf.
LÄS ÄVEN: • Rapport från Nordens största naturfotomässa
Framgångsreceptet för festivalen är dock inte att följa med i trenderna enligt Ulf Lofterud.
– Vi har hittat en nisch och även om vi investerat i lite ny utrustning så ska vi nog inte förnya oss så mycket utan mer finjustera. Vi ska fokusera på att ta väl hand om våra gäster och utställare.
Det görs med ett team som jobbar helt ideellt med festivalen, från januari till november varje år. Deras motto är helt enkelt att “ha roligt och trivas tillsammans för att gemensamt skapa den bästa utav naturfotofestivaler”.
Att fråga Ulf Lofterud om höjdpunkter är dock ingen idé. Många prisbelönta naturfotografer har hållit föredrag under festivalen eftersom de har 11-13 stycken per år, men Ulf har under 35 års tid sett ungefär sju stycken. Han har fullt upp med annat under festivalen.
I år är det återigen ett starkt startfält. Johan Hammar berättar om undervattensfotografering, Frida Hermansson visar bildföredraget “På okänd väg jag vandrar”, Johannes Rydström visar fågelbilder medan Brutus Östling visar “inte bara fåglar” – för att bara nämna ett fåtal av helgens föredrag. Dessutom är det bildutställning, seminarier, sju fotografer på en timme, produktutställare och så klart – gott om sociala möten mellan naturfotografer från hela Norden.
Läs mer på Festival.vgfk.se