Gå till innehållet

Värdefull konst hängs upp i träd för att skydda värde­fulla skogar från SCA

Den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba och Greenpeace har placerat ut "kulturella sköldar" i värdefulla skogar i renbetesland. Aktionen gav stor uppmärksamhet både i media och på Göteborgs Film Festival.

Den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba har gjort årets festivalaffisch för Göteborgs Film Festival, men hon ville “göra något på riktigt också”. Därför skapade hon tre olika konstverk, lät dem värderas och gav dem sedan till Greenpeace som åkte och satte upp dem i avverkningshotade skogar i renbetesmarker. Tavlorna hängs på Ohredahke samebys marker för att hindra att fler värdefulla skogsområden avverkas av skogsbolaget SCA, som redan avverkat tusentals hektar utan samtycke.

– Jag är stolt över att min konst används av Greenpeace på det här sättet, för jag vill att något ska hända på riktigt. Kanske händer något nu när inte bara skogen utan också värdefull konst riskerar att förstöras av skogsmaskinerna. Pengar förstår skogsbolagen, men skogens värde förstår de bara när den är skövlad. När allt visas på invigningen av festivalen kanske det kan få oss att tänka på skogens, konsten och kulturens unika värde, säger Britta Marakatt-Labba.

Tavla som hängs upp av Greenpeace-aktivist.

Tavla som hängs upp av Greenpeace-aktivist. Tavlorna övervakas av kameror och livesänds för besökare på Göteborg Film Festival.

Tusentals hektar viktig skog är borta

En film om konsten och aktionen inledde dessutom den stora invigningsceremonin av festivalen under fredagskvällen och aktionen gjordes i samarbete med Climate Live.

– Vi har en orimlig situation idag där stora bolag som SCA i praktiken dikterar hur skogsbruket ska bedrivas i Sápmi, vilket situationen i Ohredahke sameby är ett exempel på. Att SCA har kalhuggit tusentals hektar skog utan samtycke, och dessutom pressar samebyn på avverkningar trots att de nekat samtycke, är en skandal och ett tydligt brott mot de regler som alla FSC-certifierade bolag måste följa. Genom att placera konst värderad till hundratusentals kronor likt kulturella sköldar i samebyns skogar vill vi pröva om risken att även förstöra dessa värden kan hindra SCA:s skövling här, säger Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor för Greenpeace, som är på plats på Ohredahke samebys marker.

500 exempel på överträdelser från SCA – inga åtgärder

Bakgrunden till aktionen är att SCA, Europas största privata skogsägare, har varit involverat i flera uppmärksammade skandaler på sistone. De har behållit sin FSC-certifiering trots tydliga övertramp, vill avverka värdefulla skogar längs den populära Pärlälven och har förstört livsmiljöer för en av landets mest hotade fjärilar. Den riktigt stora skandalen uppmärksammade Skydda skogen.  I en rapport kunde de konstatera hela 500 fall där SCA avverkat eller planerat att avverka värdefull skog. 500!

Information om aktionen i skogen.

– SCA bedriver ett skogsbruk gentemot oss som är fullständigt hänsynslöst. Det är en avverkningstakt som inte liknar någonting. Vår gräns är sedan länge nådd och vi hade velat ha all skog kvar, men när vi sitter på samplaneringar med bolaget är vårt enda handlingsutrymme att begränsa skadan. Vi har aldrig gått därifrån och känt att vi har varit nöjda, utan man har alltid förlorat. Varje gång. De senaste åren har vi kommit över avverkade områden där SCA skulle ha samplanerat med oss, men som de inte har gjort. Jag har en stark önskan om att resten av befolkningen vaknar upp inför förstörelsen som händer i skogslandskapet och funderar över vad vi vill lämna över till kommande generationer, säger Pär Mikael Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby.

Tavlorna övervakas av kameror så om SCA avverkar dessa skogar kommer det livesändas för besökarna på Göteborg Film Festival. Dessutom förstörs konst av Britta Marakatt-Labba.

Greenpeace konstnärliga protest görs i samarbete med Climate Live som under Göteborg Film Festival sätter ljus på konsten och musikens roll i klimatkrisen, med anledning av årets festivaltema – olydnad.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källa: Greenpeace

Mer att läsa