Gå till innehållet

Var åttonde på Skogs­styrelsen sägs upp

Dagen efter att det meddelas att Herman Sundqvist får fortsätta som generaldirektör till den sista februari 2026 meddelar Skogsstyrelsen att 97 anställda blir uppsagda på myndigheten.

Nyligen meddelade regeringen att Herman Sundqvist får fortsätta som generaldirektör för Skogsstyrelsen till den sista februari 2026.

– Regeringen bedömer det som viktigt med stabilitet i ledningen av myndigheten under den kommande perioden, bland annat på grund av det omtag som görs i skogspolitiken, inte minst genom den skogspolitiska utredningen men även den senaste tidens policyutveckling inom EU, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Rejält kapad budget de senaste åren

Dagen efter gick Skogsstyrelsen ut med att de säger upp 97 anställda på myndigheten eftersom de fått så kraftigt minskade anslag. 97 anställda motsvarar var åttonde anställd på Skogsstyrelsen. Inför 2025 måste budgeten minska med uppemot 35 miljoner. På tre år, sedan nya regeringen kom på plats, har anslaget till Skogsstyrelsen minskat med ungefär 80 miljoner kronor.

– Exakt vilka konsekvenser detta får för verksamheten, till exempel för vår möjlighet att bedriva tillsyn av skogsbruket men också ge råd och stöd till skogsägare, får vi återkomma till. Men klart är att det kommer krävas mycket hårda prioriteringar bland våra uppgifter och uppdrag nästa år med de förutsättningar som gäller nu, säger Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen har bland annat som uppgift att granska avverkningar i landets skogar. Nedskärningarna kommer bara månader efter att myndigheten utannonserat att man har svårt att hinna med alla avverkningsanmälningar och ärenden kopplade till artskydd. För två år sedan gick Skogsstyrelsen ut och meddelade att de behöver kraftigt ökad budget för att kunna hantera de fjällnära skogarna.

Källa: Skogsstyrelsen

Mer att läsa