Vanliga fästingar kan inte hoppa, men “flyga”
Trots att fästingar inte kan hoppa, kan de dras till värddjur på ett avstånd som motsvarar om en människa skulle kunna hoppa flera våningar upp i luften.
Tricket som fästingarna använder, och det gäller även Sveriges vanligaste fästing med det passande namnet vanlig fästing (Ixodes ricinus), är statisk elektricitet. Det vill säga det som uppstår när vi till exempel gnider en ballong mot huvudet. Liknande effekt sker också när djur i naturen rör vid andra objekt som gräs, sand eller andra djur. Elektriciteten som uppstår är så pass stark att fästingarna, som bara är några millimeter långa, kan “flyga” flera centimeter mot sitt värddjur. Ett avstånd på 3-4 gånger deras längd.
Detta har forskare vid University of Bristol upptäckt.
– Vi har nu upptäckt att fästingar kan lyftas över luftgap som är flera gånger större än de själva genom den statiska elektricitet som andra djur naturligt bygger upp. Detta gör det lättare för dem att hitta och fästa sig på djur som de vill äta av. Fram till nu hade vi ingen aning om att ett djur kunde dra nytta av statisk elektricitet på det här sättet, och det öppnar verkligen upp ens fantasi om hur många osynliga krafter som kan hjälpa djur och växter att leva sina liv, säger huvudförfattaren Sam England.
Nu ska teamet undersöka om fästingar även kan känna av när statisk elektricitet närmar sig från lämpliga värddjur. De tror även att det skulle kunna vara något som kvalster, löss och loppor använder.
Det är sedan länge känt att spindlar använder sig av statisk elektricitet för att “flyga”, men de skapar en tunn tråd med spindelnät – upp till tre meter lång – som de använder för att ta till skyn och förflytta sig. Man har hittat spindlar 4 000 meter upp i luften och över 160 mil från närmaste kust.
Läs även
• Komplexa samband mellan hjortdjur och fästingar
• Vad avgör om det finns mycket fästingar?
• Rådjur har oförtjänt dåligt rykte om fästingar
• Ju fler rävar och mårdar desto färre sjukdomsbärande fästingar
• Ny studie: Kortklippt gräs kan gynna fästingar• Hjortblod dödar borrelia
Källa: Current Biology och University of Bristol