Gå till innehållet

Vanliga bekämpnings­medel har under­skattad negativ effekt på humlor

En ny studie går igenom hur vanliga insektsgifter drabbar humlor med en mängd olika skador.

Bekämpningsmedlen som kallas neonikotinoider är väldigt effektiva och populära mot så kallade skadedjur (småkryp som orsakar ekonomiska förluster för företag) i jordbruket och trädgårdsnäringen. Dessa insektsgifter hade år 2014 hela 25 procent av den globala marknaden och används på många sätt. Framför allt på fröer inför sådden, men även genom flyg- och markbesprutning. Giftet sprider sig i hela växten och när skadedjuren äter av grödorna drabbas de av nervskador, förlamning och död.

Undantag från förbud för medel som försämrar biologisk mångfald

Men det är inte bara skadedjuren som drabbas. Vissa populära neonikotinoider har en halveringstid på 19 år och finns kvar länge i naturen. De hittas ofta i vattendrag och till och med i kranvatten, livsmedel och pollen. På detta sätt når de även andra småkryp, däggdjur och människor. Tidigare studier har visat att den intensiva användningen av neonikotinoider är förknippad med minskad biologisk mångfald. Detta har lett till att både EU och USA infört förbud mot neonikotinoider, men det ges fortsatt undantag och Kemikalieinspektionen skriver på sin webbplats att “ämnena [neonikotinoider] ingår även i några biocidprodukter som är godkända i Sverige. Dessa produkter berörs inte av EU-förbudet”.

I 35 procent av världens länder var det fortfarande tillåtet med neonikotinoider 2019 och med tanke på halveringstiden kommer ämnena finnas kvar i naturen i många år till även i länder där de förbjudits.

Ny studie avslöjar ännu mer omfattande skador

I en ny studie från Queen Mary University of London har forskarna undersökt i detalj hur pollinerande insekter (vildbin) drabbas av neonikotinoider. De fann att insektsgiftet orsakade en bred katalog av skador på hjärna, ben och njurliknande vävnader hos mörk jordhumla. Humlorna fick svårare att navigera, försämrad inlärning, nedsatt immunförsvar mot sjukdomar och svårare att reproducera sig.

– Varje vävnad som vi undersökte påverkades allvarligt av bekämpningsmedlet. Att se effekterna av bekämpningsmedelsexponering i hela kroppen ger en förklaring till de mångfacetterade problem som exponerade bin har; från nedsatt rörelseförmåga till minskad inlärningsförmåga och nedsatt immunförsvar, förklarar professor Yannick Wurm.

“Uppmaning till handling”

Forskarna anser att traditionella riskbedömningar av bekämpningsmedel, ofta förbiser flera av dessa skador och därmed inte fångar upp alla negativa effekter som ämnena har på pollinatörer.

– Vi använder bekämpningsmedel utan att fullt ut förstå deras effekter på pollinerande nyttoinsekter. Våra resultat visar att varje vävnad påverkas på ett sätt som försämrar dess viktiga roll, vilket är anledningen till att effekterna är så förödande och utbredda. Denna forskning är en uppmaning till handling för att ompröva hur vi bedömer, reglerar och använder bekämpningsmedel, inte bara för att skydda pollinatörer utan även de ekosystem som är beroende av dem, säger huvudförfattaren Dr Alicja Witwicka.

Källor: Queen Mary University of London och Science of The Total Environment

Mer att läsa