Valar med djup röst slipper späckhuggare
Förutom människan är späckhuggare de enda predatorerna som kan angripa bardvalar. Nu har forskare upptäckt att vissa arter bardvalar sjunger med betydlig djupare toner än andra och det ger dem vissa fördelar.
![Vikval.](https://media.arto.se/app/uploads/sites/6/2022/02/08123246/vikval-Dwarf_Minke_Whale_Balaenoptera_Acutorostrata_Subspecies_223124975.jpeg?auto=format&crop=faces&facepad=10&fit=crop&q=50&w=1060&h=706)
Vikval.
Bardvalar är valar som silar plankton genom sina rader av barder i munnen. De lever ofta relativt ensamma i haven och kan ibland angripas av en flock späckhuggare. Då har olika arter bardvalar skilda taktiker för att klara sig, enligt forskare vid University of Washington.
Vissa arter kan slå tillbaka mot späckhuggarna genom att försvara sig i grupp. Det gäller bland annat gråvalar, knölvalar och rätvalar. Dessa arter är också lite långsammare, men mer rörliga än sina släktingar som istället satsar på att fly; exempelvis vikvalar, blåvalar, sejvalar och sillval. Dessa arter har mer strömlinjeformade kroppar och är snabbare på långa sträckor för att kunna simma undan från späckhuggarna.
Bassång för att slippa höras
De har också en annan metod för att inte locka till sig späckhuggare; de sjunger med så djupa röster att späckhuggarna inte kan uppfatta deras kommunikation på mer än 1 kilometers avstånd. På så sätt kan de våga söka kontakt med andra valar och hitta en partner utan att riskera att locka till sig sina fiender.
Enligt Trevor Branch vid University of Washington är detta ytterligare en aspekt som skiljer bardvalar som väljer att fly från sådana som väljer att försvara sig.
– Det slog mig aldrig att vissa valar sjunger lågt för att undvika späckhuggare, men ju mer jag tittade på det här, desto mer insåg jag att varje aspekt av deras beteende påverkas av rädslan för rovdjur.
Källor: Marine Mammal Science och University of Washington