Utökat stöd föreslås för att städa Bohuskusten – en av Europas smutsigaste
Naturvårdsverket föreslår nu att det ska anslås statliga medel till kommuner på Bohuskusten så att dessa kan få ett utökat och tydligare ansvar för att städa nedskräpade områden.
– Vi uppskattar att det är runt 80 procent skräp som kommer från andra länder och därför har västkustkommuner som drabbas av marin nedskräpning små möjligheter att förebygga det, säger Maria Ivarsson, handläggare på sektionen för miljöfarlig verksamhet och kretslopp.
LÄS ÄVEN: • Bohuslän bland de skräpigaste kusterna i Europa
Nedskräpningen ställer till med skador på växt- och djurliv och bidrar också till att miljöer upplevs som otrevliga och otrygga, enligt Naturvårdsverket.
Hur stor nedskräpningen är vet man inte idag, men Bohuskusten brukar anses vara en av Europas mest nedskräpade och därför vill nu Naturvårdsverket att det anslås pengar till kommunerna så att de kan ta hand om skräpet och därmed skydda växter, djur och naturmiljöer.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Så mycket plast hamnar i haven
Naturvårdsverket anser också tillsammans med Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och Polisen att den så kallade nedskräpningsboten ska finnas kvar, även om det i praktiken är väldigt få som bötfälls. En av anledningarna till det är att det inte är straffbart att slänga småskräp som enstaka fimpar, tuggummi eller glasspapper.
– Vi anser inte att det är skäligt att ändra lagstiftningen och införa böter för precis all nedskräpning. Cigarettfimpar är både störande och förfulande men för att det ska vara motiverat att ändra lagstiftningen för att skilja ut fimparna från annat ”småskräp” som idag inte berörs av nedskräpningsboten då anser vi att det behövs underlag som tydligare visar på risk för skada på miljön, säger Emma Sjöberg, jurist sektionen för art- och områdesskydd.
Källa: Naturvårdsverket