Gå till innehållet

Utbredd olaglig bevattning i Skåne – hotar känsliga åar

Det rör sig troligen om hundratals olagliga bevattningar enbart i Skåne, men länsstyrelsen har inte resurser att göra tillräckligt med kontroller.

Det är SVT Nyheter Skåne som avslöjat att flera grönsaksföretag i Skåne ägnar sig åt olaglig bevattning. De pumpar helt enkelt upp vatten från närliggande vattendrag, bevattnar sina grödor som sedan säljs i livsmedelsbutiker runt om i landet.

Det gäller exempelvis Saxån i västra Skåne där den starkt hotade tjockskaliga målarmusslan lever och där havsöringen har en viktig vandringsled. Här har två företag installerat pumpar trots att länsstyrelsen förbjudit dem att ta vatten i ån. Ett av dem har redan fått böter för den olagliga bevattningen, men har enligt SVT fortsatt uttaget.

– Även om lantbrukare tycker att de bara tar lite vatten så har de ingen aning om vilken påfrestning det är för åns vattenliv, säger Kristian Wennberg, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Hundratals fall enbart i Skåne

Förutom att det kan drabba många av de hotade djurarter som lever i ån riskeras även dricksvattnet att bli förorenat och att våtmarker förstörs.

Tv-kanalen rapporterar också att länsstyrelsen utreder hela 30 aktörer på Bjärehalvön som bevattnar olagligt och att de bara sedan 2020 har gett 17 aktörer i Skåne förelägganden eller förbud mot olagliga vattenuttag. Kristian Wennberg säger till SVT Nyheter Skåne att de tror att det finns ett hundratal till som tar vatten utan tillåtelse runt om i Skåne.

Dessvärre har inte länsstyrelsen resurser att göra lika stor tillsyn som de skulle önska.

Källa: SVT Nyheter Skåne

Mer att läsa