Burmesiska pytonormar som släppts ut i Everglades i Florida orsakar stora skador för de befintliga ekosystemen. Nu rapporterar BBC att myndigheterna äntligen hittat en effektiv metod för att bekämpa den invasiva arten – två jägare från ursprungsbefolkningen Irula i Indien.
För 20 år sedan hamnade de första burmesiska pytonormarna i Everglades i Florida. Sedan dess har de snabbt etablerat sig och utgör idag ett stort hot mot den biologiska mångfalden i nationalparken. I områden där ormarna lever har antalet tvättbjörnar, rävar, kaniner, pungråttor och rådjur minskat med över 90 procent och även fåglar, prärievargar, alligatorer och pantrar hotas av den invasiva artens framfart.
LÄS ÄVEN: • Aggressiv och svårutrotad invasiv växt sprider sig i landet
Myndigheterna har försökt med en lång rad metoder för att få bort de burmesiska pytonormarna. De har lagt ut förgiftade byten, haft kampanjer för att folk ska lämna in sina ormar som hålls som husdjur och arrangerat en tävling med priser per dödad pytonorm. 1000 personer deltog i tävlingen 2016 och de lyckades sammanlagt fånga 106 ormar.
Nu har istället Masi Sadaiyan och Vadivel Gopal från Irula-stammen anlitats. På fyra veckor har de ensamma fångat 27 burmesiska pytonormar. Herpetologen Rom Whitaker anser att de är de skickligaste ormjägarna i världen och hittills harMasi Sadaiyan och Vadivel Gopal bland annat fångat en 75 kg tung individ ur en övergiven bunker.
LÄS ÄVEN: • Fynd av invasiv fisk efterlyses
De två ormjägarna får betalt av Florida Fish and Wildlife Conservation Commission när de är i USA. Hemma i Indien livnär de sig på att fånga in giftormar, extrahera giftet och sälja det till laboratorium som tillverkar motgift. Ormarna släpps tillbaka till friheten efter fyra doser. Även om de tjänar ganska bra på giftinsamlingen så är det svårt att få unga personer i Irula-stammen att föra traditionen vidare. De flesta vill istället flytta till städer för att jobba på företag. Kanske tillhör Masi Sadaiyan och Vadivel Gopal den sista generationen riktigt skickliga ormjägare.
Källa: BBC