På land har Australien varit rekordvarmt och rekordtorrt under 2019. Under ytan är förändringen ännu större. Utanför Tasmaniens kust har 95 procent av all jättekelp dött i det allt varmare havet. Ett hårt slag mot det marina ekosystemet.
Förr frodades jättekelpen i stora skogar under ytan längs Tasmaniens kust. Men sedan började temperaturen i vattnet stiga och de senaste årtiondena har det blivit nästan fyra gånger så varmt i vattnet jämfört med det globala medelvärdet. Jättekelpen klarar inte dessa höga temperaturen och nu har 95 procent av beståndet dött ut.
Bland de upp till tio meter långa algerna lever flera sällsynta arter och de fungerar som barnkammare för många fiskar. Nu finns jättekelpen bara kvar i ett litet område längst i söder där temperaturen i vattnet är som lägst.
– Förstörelsen av jättekelpskogarna är enligt mig en nationell katastrof, sa dykaren Mick Baron till ABC News redan för tre år sedan. Han har arrangerat guidade dykningar i området under 25 år och sett hur de viktiga algerna försvunnit mer och mer från kusterna.
Jättekelp växer på många håll i världen och är bland annat känd som en viktig del av havsuttrarnas livsmiljö. Olika populationer av jättekelp är dock olika känsliga för värme. En studie från 2019 visade att vissa populationer klarar temperaturhöjningar relativt bra. Tyvärr dock inte jättekelpen runt Tasmanien.
Läs även:
• 100 forskare: Sjögräsängar måste skyddas i hela världen
• Massdöd av sjöstjärnor kopplas till allt varmare hav
• Därför är havsuttrar så viktiga för planeten
Källor: Seattle Times och Phys