Ett nytt initiativ – Låt hela Karlstad blomma – uppmanar boende i staden att “bi-dra” till att gynna pollinatörer. Men initiativtagarna hoppas även inspirera andra städer att ta efter.
Det är Klimatklubben Karlstad, Värmlands fältbiologer och Naturskyddsföreningen Värmland som ligger bakom idén om att Karlstadsborna ska hjälpa pollinatörer. Invånarna uppmanas anlägga ängar, plantera blommor (exempelvis akleja, lavendel, solhatt, stjärnflocka) i krukor, på tak och i trädgårdar och planera in syréner, lindar, äppelträd och kaprifol och kryddväxter.
– Vi människor är beroende av pollinatörer, inte minst för vår matförsörjning, men behandlar de viktiga trädgårdsmästarna sisådär ärligt talat, berättar Emma Sundh från Klimatklubben Karlstad, som är en av initiativtagarna.
– Vi ser naturen som något vi ska kämpa emot, kontrollera och hålla tillbaka. Det är hög tid att tänk om, kila in sig lite mer klädsamt i naturen och förstå att vi är beroende av naturen. Inte tvärtom. Det är payback time.
Ta hand om istället för att vifta bort
Hon beskriver kampanjen som både “vacker, väldoftande och välgörande” och hoppas att fler får upp ögonen för att “bi-dra” och skapa gynnsamma livsmiljöer för våra viktiga pollinatörer.
– Vi hoppas också att förskolor och skolor hakar på kampanjen så vi kan lära nästa generation att ta hand om naturen och uppskatta humlor, bin, getingar och blomflugor, istället för att vifta bort dem.
Kan du berätta lite om vad ert initiativ innebär rent konkret?
– Detta är en kampanj som riktar sig till privatpersoner, skolor, förskolor, arbetsplatser och företag. Vem som helst får haka på! Tillsammans kan vi alla bi-dra, och det ska bli spännande att se alla olika odlingsprojekt. Kommer vi få se tak på livsmedelsbutik som blir odlingsyta, företag som maxar blommor runt kontorslokalen eller skolor som anlägger en egen äng? Och så hoppas jag få se mängder av vajande fält med honungsört eller klöver och bilder från alla de lantbrukare som jobbar med just biologisk mångfald.
Målet är först och främst att engagera boende i Karlstad, men förhoppningarna är större än så.
– Vi hoppas ju så klart att detta ska växa och att Karlstad kommun vill kroka arm. Vem vill inte besöka eller flytta till Sveriges vettigaste och vackraste kommun? Jag vet var den finns! Karlstad! Det finns massor av spännande – och framför allt vackert – att göra kring blommor, pollinatörer och biologiskt mångfald, och vi hoppas att Karlstad positionerar sig och blir en turistmagnet för alla som älskar trädgård och prunk.
Hur är det med den biologiska mångfalden i Karlstad i dagsläget skulle du säga?
– Karlstad kommun är grymma på att gynna biologiskt mångfald, genom att anlägga ängar och ängar slås skonsamt, med fyrbenta sommarjobbare. Ja, alltså hästslåtter. Dessutom har de skarpa trädgårdmästare som är kända för fantastiska blomsterarrangamang. Karlstad är en oerhört vacker, prunkande stad, och jag hoppas på mer av den prunkande varan. Prunk i varje hörn. Karlstad är dessutom solstaden, så vi borde ju ha goda förutsättningar, haha. Här finns mycket driv, värme och gott humör!
Hur jobbar du själv med att skapa biologisk mångfald där du bor?
– Jag har precis flyttat hem till Karlstad efter många år i Stockholm. Jag har bytt lägenhet med blommande innergård mot trädgård på landsbygden, med äng runt knuten. På tomten vi köpt finns syrén, björnbär, kaprifol, ros och sälg, men vi börjar ganska mycket från scratch. Just nu är vi i planeringsfasen och listar alla träd, buskar och blommor vi ska ha plantera för att kunna ge blommor under hela säsongen, så inte allt blommar samtidigt. En vill ju ha buffé under flera veckor – både för pollinatörer och för ögat.
Förutom en uppmaning till Karlstads kommun att delta så skickar initiativtagarna även en uppmaning till andra kommuner. Genom att skapa en hashtag som till exempel #låthelaumeåblomma så kan invånare i Umeå visa hur de jobbar med att skapa blomsterprakt med nektar och pollen. Även hashtagen #låthelasverigeblomma kommer användas för att förhoppningsvis hela landet ska erbjuda mer mat åt våra viktiga pollinatörer.
• Läs mer om initiativet på klimatklubben.se/karlstad och följ arbetet i sociala medier under hashtagen #låthelakarlstadblomma
• Få tips om vad du kan göra för den biologiska mångfalden i din trädgård på www.rikaretradgard.se