Gå till innehållet

Uppdaterad rödlista: igelkott och mer än var tredje trädart hotad

Mer än var tredje trädart hamnar nu på rödlistan och dessutom går det så dåligt för den europeiska igelkotten att den nu listas som nära hotad. Det är några av nyheterna i Internationella naturvårdsunionens (IUCN) nya rödlista.

– I dag släpper vi den globala bedömningen av världens träd på IUCN:s rödlista, som visar att mer än var tredje trädart är utrotningshotad. Träd är avgörande för att stödja livet på jorden genom sin viktiga roll i ekosystemen, och miljontals människor är beroende av dem för sina liv och försörjning. IUCN:s rödlista firar 60 år och den här utvärderingen understryker dess betydelse som en barometer på liv, men också som ett unikt verktyg som vägleder åtgärder för att vända naturens tillbakagång, säger Grethel Aguilar, generaldirektör för IUCN.

Trädfokus med oroväckande resultat

Med den nya uppdateringen omfattar nu IUCN:s rödlista 166 061 arter. Av dessa är 46 337 rödlistade, det vill säga mer eller mindre hotade. Nytt för den här uppdateringen är ett särskilt fokus på träd, den så kallade Global Tree Assessment. Över 1 000 trädexperter har varit involverade och kommit fram till att av 47 282 trädarter är 16 425 mer eller mindre hotade. Det motsvarar 38 procent av världens träd och antalet hotade träd är mer än dubbelt så många som antalet hotade fåglar, däggdjur, reptiler och groddjur tillsammans.

Högst andel hotade träd finns på öar, men den största mångfalden finns i Sydamerika. Där hotas trädarterna av avskogning för odling och boskapsuppfödning.

Hoppas på omedelbara åtgärder

Den allvarliga situationen för världens träd är också oroväckande för tusentals andra växter, svampar och djur som är beroende av träden, som dessutom är grundläggande för livet på jorden genom sin roll i kol-, vatten- och näringscykler, jordbildning och klimatreglering.

– Betydelsen av Global Tree Assessment kan inte överskattas, med tanke på trädens betydelse för ekosystem och människor. Vi hoppas att denna skrämmande statistik, där ett av tre träd hotas av utrotning, kommer att uppmuntra till omedelbara åtgärder och användas för att informera om bevarandeplaner, säger Eimear Nic Lughadha, forskningsledare för bevarandeutvärderingar och analyser vid Royal Botanic Gardens, Kew.

Igelkotten är nu internationellt rödlistad

En annan nyhet på rödlistan gäller den europeiska igelkotten som vi har i Sverige. Den har flyttats från kategorin “livskraftig” till “nära hotad”. Den har minskat med 16-50 procent i de länder där den finns på grund av försämrade livsmiljöer på landsbygden till följd av intensifierat jordbruk, vägar och stadsutveckling. IUCN trycker på att regionala och nationella åtgärder är avgörande för att stödja igelkottspopulationer. Något som i Sverige bland annat görs med Igelkottsveckan.

– Den snabba minskningen av den västeuropeiska igelkotten, som nu klassificeras som nära hotad på IUCN:s röda lista, återspeglar den desperata situation som vi står inför när det gäller bevarandet av igelkottar i Europa och Storbritannien. Bevarandestrategier för att minska habitatförlust, fragmentering och intensifiering av jordbruket kommer att bromsa deras nedgång, och genom att skapa habitatkorridorer, minska användningen av bekämpningsmedel och främja igelkottsvänliga miljöer kan vi ge ett långsiktigt skydd för denna art, säger professor Chris Carbone, professor i makroekologi och bevarande vid ZSL:s zoologiska institut och grundare av London Hogwatch.

Läs mer om igelkottar

Igelkottar går i vinterdvala och vaknar tidigt på våren. De är framför allt aktiv på natten och letar då efter skalbaggar, maskar och sniglar, men även bär och svamp. Bästa tiden att se igelkottar är i skymning eller gryning. 
Om du hittar en skadad igelkott: hör av dig till Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt.  Även Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tar emot rapporter om skadade, sjuka eller döda igelkottar.

Källa: IUCN

Mer att läsa