Upp till 9 av 10 järvar dör i Sveriges omfattande illegala jakt
Just nu åtalas fem män för att ha plågat ihjäl åtta rovdjur. Det är bara ett exempel på en omfattande brottslighet i Sverige enligt flera studier som Världsnaturfonden WWF sammanställt. Bara sex procent av alla järvar dör till exempel en naturlig död. Ungefär 9 av 10 järvhannar dödas i tjuvjakt i Jokkmokks kommun och i hela landet är siffran 6 av 10, berättar Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF, för SVT Norrbotten.
Siffrorna baseras på en sammanställning av fyra delrapporter, baserade på studier av järvar som varit försedda med sändare och som obducerats efter sin död mellan 2000 och 2011. Även Artdatabanken listar illegal jakt som det absolut största hotet mot den svenska järvstammen.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Laglig vargjakt minskar inte tjuvjakt
Järven är fredad i Sverige och det beräknas bara finnas under 500 individer kvar enligt Naturvårdsverket. Det kan jämföras med det “referensvärde för gynnsam bevarandestatus” på 600 järvar som myndigheten anses behövas för att arten ska vara en “livskraftig del av den svenska naturen på lång sikt”.
Järvar är inte de enda stora rovdjur som drabbas av tjuvjakt. Ungefär 50 vargar årligen dödas i tjuvjakt enligt undersökningar av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Naturvårdsverket beräknar att det bara finns 355 vargar i Sverige i dagsläget och enligt en ny beräkningsmetod kan det vara färre än 300.
LÄS ÄVEN: • Obduktioner av vargar avslöjar omfattande tjuvjakt
Även för lodjuren är tjuvjakten det största hotet förutom den lagliga jakten. Det finns ungefär 1200 individer i Sverige idag. 130-200 dödas i licensjakt eller skyddsjakt.
LÄS ÄVEN: • Polisen lovar krafttag mot tjuvjakt på rovdjur i Sverige
– Ett av problemen är att det saknas en sammanhängande lagstiftning. Dagens system är öppet för tolkningar och olika delar av förvaltningen sköts på olika sätt. Det har lett till djupa konflikter som borde gå att lösa, men jag är rädd för att politikerna inte vågar ta beslut på grund av den väldigt aggressiva debatten, säger Tom Arnbom till SVT Norrbotten.
Källor: SVT Norrbotten och Aftonbladet