Ungdomar blockerar fossiltransporter och stör statsministerns AW
Ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden har den senaste tiden genomfört en rad fredliga blockader mot fossilindustrin. Dessutom störde de en AW-tillställning med statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson med frågor om klimatpolitiken.
I förra veckan genomförde ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden flera aktioner mot en oljeterminal i Södertälje där bland annat tankbilar blockerades. Under måndagen och tisdagen fortsatte aktionerna och under onsdagen ockuperades oljehamnar både i Göteborg och Nacka samtidigt.
Ta tillbaka framtiden meddelar att blockaderna är en del i ett fredligt motstånd mot fossilindustrin eftersom denna industri “är ett direkt hot mot ungas framtid”.
– Idag ansluter vi unga i Göteborg oss till motståndet. Vi är less på att verksamheter som leder till klimatkollaps inte stoppas och den nya budgeten som kommer öka utsläppen är droppen. Idag går unga tillsammans ut i två viktiga oljehamnar i en handling av solidaritet och självförsvar. Mot fossilindsutri och klimatkollaps och tillsammans för klimaträttvisa, säger Alma Laudon, som närvarar vid blockaden i Göteborgs energihamn.
Utsläpade från statsministerns AW
Under onsdagskvällen störde organisationen även statsminister Ulf Kristerssons och finansminister Elisabeth Svantessons öppna AW på ett hotell i Malmö. Under en frågestund begärde ungdomarna ordet och pratade om “regeringens dödliga politik” tills vakter släpade ut dem ur lokalen.
– Vi störde deras event eftersom det inte finns några ursäkter att öka utsläppen, såsom deras regering gör. Ökade utsläpp betyder oundvikligen att fler oskyldiga människor dör, skadas eller måste fly sina hem. Det är vidrigt, säger Elvin Landaeus Csizmadia, 23 år.
Kritiken mot regeringen gäller bland annat den statsbudget som beräknas öka utsläppen med över 10 procent och som fått hård kritik även från forskare och miljöorganisationer.
Fakta: Ta tillbaka framtiden
Ungdomsrörelsen lanserades den 1 mars 2023 och beskriver sig som en “hoppfull radikal gemenskap, av och för unga mellan 12-30 år”. De har som mål att “göra fredligt motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga”.
Läs även
• Ny ungdomsrörelse blockerar fossilbränsletransporter
• Sverige ökar importen av fossilgas från Ryssland 2023
• Coronabidrag gynnar fossilindustrin
• 415 stora investerare: Sluta ge bidrag till fossilindustrin och tiodubbla CO2-skatt
• 20 organisationer: Förbjud fossilreklam inom EU
Källa: Pressmeddelande från Ta tillbaka framtiden