Sanna Andersson är 17 år gammal. Hela hennes liv kretsar kring att hjälpa djur. Hon är aktiv i Djurens Rätt och Friluftsfrämjandet, fotograferar mycket i naturen och brinner för att få inspirera fler ungdomar att engagera sig för naturen.
• Fler artiklar i vår serie om Unga naturvänner.
Det var när Sanna Andersson var 13 år som naturintresset satte igång på allvar, tack vare en tur till vildmarken i norr.
– Jag som bott nere i Skåne 99 procent av mitt liv fick på en tur genom Värmland och upp till Härjedalen se den magnifika naturen bland fjäll och flera mil av ödemarker med massor av skog. Jag älskade den vilda vildmarken och gör det fortfarande!
Då väcktes det som Sanna Anderssons pappa i flera år förmedlat till henne och som växt för varje vackert naturområde som han visade henne.
– Jag har haft ett intresse inom mig innan men antar att det tog ett tag innan jag hitta mig själv som den naturvän jag är.
När Sanna Andersson väl hittat sig själv växte engagemanget snabbt. Hon gick med i Frilluftsfrämjandets ungdomsgrupp TVM (Tre Vildmarksmål) och insåg att det fanns fler ungdomar som uppskattar naturen och äventyr på samma sätt. Hon engagerade sig också väldigt mycket i Djurens rätt och började dessutom fotografera det hon upplevde i naturen. På så sätt togs ytterligare ett kliv in i naturlivet.
För Sanna har förebilder varit väldigt viktiga för naturintresset. Först och främst hennes pappa som visade och berättade om naturen och när hon började fotografera blev Mattias Klum en viktig inspirationskälla. Hans sätt att försöka förbättra vår planet genom sina reportage om hotade platser, djur, ekosystem och människor blev en självklar person att se upp till. En annan viktig förebild är Jane Goodall.
– Jane Goodall är min inspiration när det gäller att hjälpa och engagera mig för djuren. Hennes äventyr i nationalparken Gombe i Tanzania bland schimpanserna är något jag skulle kunna se mig själv uppleva om några år! Hon är 81 år och fortfarande lika aktiv i miljökampen och engagerad i bevarandet av världens djur som när hon var ung. Sådana människor beundrar jag, berättar Sanna.
Efter att ha läst Jane Goodalls bok “Det finns hopp” blev hon ännu mer peppad på att fortsätta på den vägen. Dels på grund av att hon hade någon att se upp till, men också för att Jane Goodalls kamp visar att det går att lyckas och att göra skillnad.
I organisationen Djurens rätt upptäckte Sanna Andersson att det var fler som brann lika mycket som henne för djurens rättigheter.
– Varje gång jag engagera mig i Djurens Rätt känner jag att vi kommer flera steg närmre en värld där alla djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv!
Förutom den aktiva kampen gör Sanna Andersson även medvetna val i vardagen.
– Jag äter en helt växtbaserad kost och ur ett miljötänk hjälper det de vilda djuren eftersom mycket mark går åt och skog skövlas för att ge plats åt att föda upp och ge mat åt boskapsdjur. Dessa platser skulle annars vara hem för vilda djur. För mig är djuren de viktigaste. De skapar balans på jorden och det vore en skam ifall fler djur i det vilda utrotades. Det finns många arter, speciellt i haven, som har en så himla stor betydelse för att planetens balans ska fungera.
Hur upplever du naturengagemanget hos unga personer i Sverige idag?
– Det finns där även fast man inte alltid ser det. Vi som är unga vill verkligen göra något viktigt och i naturorganisationerna ser man att där finns många som är med i kampen, vilket är peppande! De som är engagerade är också det till en väldigt hög grad och det finns så många olika personligheter och ambitioner att det verkligen känns som att vi kan klara detta tillsammans.
Hur tror du att ännu fler skulle kunna lockas in i kampen?
– Jag tycker alla unga där ute ska veta att det är viktigt att göra något för framtiden. Att de vågar komma ut ur den vanliga vardagen och tar ansvar för det som händer med vår planet, men på ett roligt sätt. För naturkampen är verkligen kul som ger så mycket. Jag tycker också att media borde lyfta fram oss unga mer så det når ut till fler, som nu!
Vad tror du skulle behövas för att fler ska engagera sig?
– Mer fokus och inriktning på ungdomar när det gäller naturintresset som visas i tv, media och på nätet. Dessutom att vi tas på allvar och att fler vuxna lyssnar på oss. Trots att livet som tonåring kan vara riktigt jobbigt ibland så finns det så mycket engagemang i en när man är ung och det är viktigt att ta till vara på det.
Hur bemöts ni unga aktivister av vuxenvärlden tycker du?
– Det är många vuxna som tycker det är bra med att vi unga engagerar oss. Det kan dock ibland kännas som att unga inte alls tas på allvar. När man ser på tv tycker jag till exempel inte att man har så höga förhoppningar om tonåringar. Tv-program om unga personer handlar oftast inte om så viktiga saker. Det blir oftast en oseriös bild av ungdomar och så borde det inte vara.
Sist: Vad har du på gång den närmaste tiden?
– Jag ska nu börja planera inför en fotoutställning i Helsingborg med syfte att lyfta fram naturens viktiga roll. På den utställningen, som hålls den 4 juni, kommer även bevarandefotografen Tom Svensson att föreläsa, så håll utkik efter det. Dessutom laddar jag för fullt inför vandringsresanresan till Zimbabwe i sommar med min vandringsgrupp TVM, Friluftsfrämjandet. Jag ser fram emot att ta fotografier på och dokumentera de viktiga djuren.