Tyskland har bestämt sig för att dra tillbaka 35 miljoner euro i stöd till Brasilien eftersom landet inte gör tillräckligt för att hindra avskogningen av Amazonas.
Pengarna kommer påverka miljöprojekt i landet, men inte den så kallade Amazonasfonden på 87 miljoner dollar som Brasilien får varje år från framför allt Norge och i viss del även Tyskland för att minska avskogningen av Amazonas. Nyligen påstod dock Brasiliens miljöminister att pengar från Amazonasfonden använts felaktigt av miljöorganisationer i landet och att systemet skulle göras om. Inga bevis presenterades för påståendet och både Norge och Tyskland protesterade mot de nya reglerna som skulle införas.
LÄS ÄVEN: • Rekordavverkningar i Amazonas – Bolsonaro vill stoppa satellitbilder
– Den brasilianska regeringens politik i Amazonas väcker tvivel om huruvida en fortsatt minskning av avskogningen fortfarande sker, sa Tysklands miljöminister Svenja Schulze till tidningen Tagesspiegel.
Brasiliens högerpopulistiska president Bolsonaro, som kraftigt ökat skogsavverkningarna i landet sedan han tillträdde, svarade att landet inte behöver Tysklands pengar.
LÄS ÄVEN: • Brasilien planerar stora infrastrukturprojekt i Amazonas
Enligt experter som Mongabay pratat med stämmer inte Bolsonaros uttalande. Flera miljöprojekt i landet är helt beroende av utländsk finansiering eftersom landet har bristande finanser. Brasiliens ökande avverkningar i Amazonas anses kunna leda till ytterligare neddragningar i Amazonasfonden och att kanske även Norge minskar stödet till landet, något som de redan hotat med.
Norge har de senaste tio åren donerat över 8 miljarder norska kronor till fonden, men Brasiliens miljöminister påstod nyligen att pengarna inte hjälpt för att stoppa avskogningen. Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen håller inte med. Han anser att fonden varit resultatbaserad och att bidragen hållit nere avskogningen. Så länge Brasilien fortsätter reducera sina utsläpp kommer Norge fortsätta ge pengar till Amazonasfonden, säger Elvestuen till Aftenposten.
Källor: DW, Aftenposten och Mongabay