Gå till innehållet

Två nya värmerekord för planeten samma vecka

Aldrig tidigare har mänskligheten mätt upp en högre medeltemperatur på planeten än vad som skett i juli 2024.

Den globala medeltemperaturen har mätts i över 80 år och under denna period har planeten aldrig varit varmare än den är nu, enligt Copernicus Climate Change Service (C3S). Rekordet från 6 juli 2023 stod sig bara i drygt ett år. Den 21 juli var jordens medeltemperatur 17,09 °C och det rekordet slogs redan dagen efter. Den nya högsta medeltemperaturen som uppmätts är 17,15 °C.

Den globala uppvärmningen och den hastighet som planeten värms upp syns tydligt i denna data. De tio högsta årliga maximala globala genomsnittliga dagstemperaturerna under de senaste 50 åren har alla inträffat de senaste tio åren.

– Den 21 juli noterade C3S ett nytt rekord för den dagliga globala medeltemperaturen. Det som verkligen är häpnadsväckande är hur stor skillnaden är mellan temperaturen under de senaste 13 månaderna och de tidigare temperaturrekorden. Vi befinner oss nu i ett helt nytt territorium och i takt med att klimatet fortsätter att värmas upp kommer vi säkert att få se nya rekord slås under kommande månader och år, sade C3S-chefen Carlo Buontempo.

Medan väldigt lite händer på den politiska fronten och utvecklingen till och med går åt fel håll med den nuvarande svenska regeringen, fortsätter temperaturen att rusa i världen. Det skapar i sin tur allt fler extremväder, allt värre torka och allt farligare temperaturer för mänskligheten och många andra arter vi delar planeten med. Fler extremväder slår hårt mot exempelvis jordbruk, skogsbruk och leder till kostsamma katastrofer, samt mänskligt lidande.

Källor: Copernicus Climate Change Service

Mer att läsa