Just nu pågår den stora aktionen “Ende Gelände” mot Vattenfalls brunkolsgruvor i sydöstra Tyskland. Tusentals miljövänner från hela världen har samlats för att protestera mot att det svenska statliga bolaget ska sälja sin brunkolsverksamhet. Den svenska regeringen får också kritik för att den inte stoppar försäljningen.
– Vi gör det här för att politikerna sviker, säger Julia Norman, samordnare för de svenska deltagarna, till SVT.
Redan under fredagen var ungefär 2000 personer på plats i regionen Lausitz i Tyskland för att delta i de stora protesterna som bland annat innefattar civil olydnad så som blockering av transportvägar och även intrång i själva gruvan. Vattenfall fick under fredagen avbryta sin kolbrytning på grund av protesterna, men de kan fortsätta jobba med sina lagerdepåer ett tag till enligt bolagets pressekreterare Peter Stedt.
Greenpeace och flera andra miljöorganisationer menar att Sverige bör lägga ner brunkolsgruvan istället för att sälja den vidare. Om den skulle säljas och därmed fortsätta brukas riskerar de ökade utsläppen att motsvara all den koldioxid som Sverige släpper ut under 24 år. Totalt 1,2 miljarder ton, enligt Greenpeace.
Dessutom är företaget som vill köpa gruvan, tjeckiska EPH, riskkapitalister som finns med i Panama-dokumenten för sin inblandning av skatteflykt. EPH har tidigare fällts av EU för att ha försvårat en korruptionsutredning mot bolaget och en av bolagets högsta chefer har suttit häktad misstänkt för skattefusk och korruption.
– Om regeringen låter Vattenfall sälja till en klimatskurk som tjeckiska EPH visar det att en av världens mest miljörespekterade regeringar sviker när det gäller som mest. Det är helt fel signal att skicka till världen och riskerar att skada både det globala klimatarbetet och Sveriges anseende, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
Varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet i Sveriges regering verkar intresserade av att stoppa brunkolsaffären. Det har tidigare hävdats att inte regeringen kan påverka en sådan affär eftersom det saknar stöd i riksdagen, men det stämmer inte enligt rättslig expertis.
– Om regeringen skulle ändra ägardirektivet och till exempel säga att Vattenfall inte får sälja brunkolstillgångarna vore det formellt giltigt utan att man går till riksdagen, säger Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet, till TT.
Även Daniel Stattin, professor i associationsrätt vid Uppsala universitet, menar att regeringen kan fatta beslut om att stoppa affären.
Källor: Aftonbladet, SVT, Greenpeace och Ny Teknik