Med hjälp av att samla in och analysera fotografier på fågelklipporna på Stora Karlsö från de senaste 100 åren har forskare kommit fram till att det inte funnits fler sillgrisslor än nu.
På Stora Karlsö samlas varje år tiotusentals sillgrisslor och tordmular. Östersjöns största fågelberg lockar årligen sedan 1920-talet omkring 10 000 naturintresserade turister. Eftersom även ringmärkning och fågelforskning pågått i omgångar sedan början av 1900-talet är mycket känt om sillgrisslorna, men hur populationen förändrats under lång tid hade tidigare varit okänt.
Med hjälp av bilder från över 50 fotografer som forskarna kunde samla in under fem års tid kunde de metodiskt räkna antalet häckande fåglar och kom därmed fram till att det nuvarande antalet fåglar på ön är rekordstort. Det beror framför allt på att jakten stoppades i början av 1900-talet och att sillgrisslorna återhämtade sig från en nedgång mellan 1960-talet och 1980-talet.
– Vi tror att stagnationen under 60- till 80-talet beror på höga miljögifter och att många fåglar drunknade i fiskeredskap, framförallt i det då omfattande laxfisket, säger Jonas Hentati-Sundberg, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
Källa: Stockholms Universitet