Trump-administrationen i USA har beslutat att försvaga lagar som skyddar hotade arter i landet. Lagarna behöver snart inte längre enbart baseras på forskning.
USAs Endangered Species Act anses ha hindrat åtskilliga artutrotningar i landet genom att kräva att beslut baseras på forskning. Nu har Trump-administrationen, via den före detta oljelobbyisten och numera inrikesministern David Bernhart, utannonserat att ekonomiska intressen ska väga in i beslut kring Endangered Species Act och att det automatiska skyddet av arterna på listan tas bort.
LÄS ÄVEN: • Trumps nya förslag: Ekonomiska intressen ska väga tyngre än hotade arter
Kritiken mot beslutet har varit hård. Det ses av flera miljöorganisationer bara som ett sätt att tillåta industrier att exploatera mer områden utan att behöva bry sig om hotade arter eller biologisk mångfald. Det finns en klar risk att det leder till snabbare artutrotningar i USA. Ansvarig för hotade arter på Center for Biological Diversity, Noah Greenwald, säger till BBC att det här kan vara “början på slutet” för arter som monarkfjäril och järv.
– Att förstöra lagen om utrotningshotade arter låter som en plan från en tecknad superskurk, inte från USAs president, men det är tyvärr det vi har att göra med idag, säger justitiekanslern i Massachusetts Maura Healey, till Huffington Post.
LÄS ÄVEN: • Trump gör det svårare att åtala företag som dödar fåglar
Tio delstater har meddelat att de kommer väcka åtal mot beslutet.
Endangered Species Act blev lag 1973 under Richard Nixon och ger ett viktigt skydd till 1 600 hotade arter, så som kalifornisk kondor, lamantin, gråval och grizzlybjörn.
Källor: BBC och Huffington Post