Samtidigt som områdena runt nationalparkerna öppnas upp för oljeborrning vill Trump-administrationen i USA mer än fördubbla entréavgifterna till de skyddade naturområdena.
Att åka in med bil i 17 nationalparker så som Yellowstone, Yosemite eller Grand Canyon kostar idag ungefär 150 till 250 kronor. Nu föreslår USA:s inrikesministern Ryan Zinke att priset höjs till ungefär 560 kronor. Han menar att det är för att vägar, campingplatser och toaletter ska vara i bättre skick. Samtidigt har nationalparkernas budget sänkts kraftigt och flera av tjänsterna inuti nationalparkerna ska säljas ut så att exempelvis företag kan sköta campingområden inuti parkerna.
LÄS ÄVEN: • USA:s nya miljöpolitik: Nationalparker ska säljas ut och personal förses med munkavle
Förslaget har mött kritik eftersom det riskerar att stänga ute låginkomsttagare från nationalparkerna – en grupp som redan i dagsläget är underrepresenterade i besöksstatistiken.
– En av de grundläggande idéerna från början var att parkerna skulle vara tillgängliga för alla amerikaner oavsett inkomst, säger Jim Northrup, som fram till nyligen var föreståndare för en av nationalparkerna, till Think Progress.
LÄS ÄVEN: • USA:s chef för miljömyndigheten har genomfört rekordmånga försämringar för miljölagar
Nationalparkerna är skyddade från gruvverksamhet och oljeborrning, men Trump-administrationen har även gjort det lättare för oljeborrning i angränsande områden. Det ställs nu mindre krav på kontroller av miljöpåverkan och allmänheten har mindre att säga till om.
Flera experter är kritiska till dessa kommande ingrepp som de menar kommer kunna påverka nationalparkerna. Inte bara genom möjliga olyckor, utan även genom ökad industritrafik, ökat buller, förändrade vyer, ljusföroreningar och försämrad luftkvalitet.
Källor: New Republic och Think Progress