Fjällvandrare får betala 30 000 kronor för helikopterskjuts
En man och en kvinna larmade fjällräddningen och uppgav att de behövde hjälp ned från fjället på grund av skada. När fjällräddningen anlände visade det sig att vandrarna bara var trötta och ville ha skjuts ned, uppger P4 Norrbotten, som även berättar att paret betalade 30 000 kronor för transporten. Enligt uppgifter till Natursidan var det dock frågan om att paret ville beställa en taxihelikopter och att den utsända ambulanshelikoptern var ett misstag.
Vandrarna var några kilometer från Kisurisstugan när de tog kontakt med Fjällräddningen. Tony Kvickström på Fjällräddningen berättar för P4 Norrbotten att både ambulanshelikopter och fjällräddningens helikopter åkte för att undsätta paret. Ambulanshelikoptern kunde på plats konstatera att paret inte var skadade utan bara var trötta och behövde vila. Helikoptern lämnade då paret på plats.
Enligt andrahandsuppgifter från person som närvarade i stugan med nödtelefonen, ville paret aldrig ha någon ambulanshelikopter och inte heller någon fjällräddning. De var överens om att betala 30 000 kronor för att få skjuts till civilisationen och tröttheten kan ha haft medicinska orsaker.
LÄS ÄVEN: • Underskatta inte fjällen – var förberedd inför fjällvandringen
– Det är bra om människor uppmärksammar det här, att man inte får fjällräddning och skjuts med helikopter hur som helst. Utan det är när det är fara för liv och hälsa, om man måste till sjukhus och behöver hjälp, säger Marie Andersson, kommunikatör hos polisen till SVT Norrbotten.
LÄS ÄVEN: • Recension av bra guide till fjällvandring
Enligt Marie Andersson händer det “hela tiden” att fjällräddarna åker ut till personer som är trötta. Då är man inte berättigad till ambulanshelikopter, däremot kan få hjälp av fjällräddningens helikopter, mot en avgift på över 30 000 kronor.
Vi har tidigare skrivit att fjällräddningen under 2016 ryckte ut nästan dubbelt så många gånger som under 2015 och att de onödiga utryckningarna har blivit fler. En majoritet av larmen är berättigade. De kommer bland annat från nödställda som behöver sjukvård och transport, men personal på fjällstationer menar att i takt med att allt fler fjällvandrar så ökar också antalet personer som inte känner sina egna begränsningar, som har för dålig utrustning eller har otillräckliga kunskaper. Läs om hur du bäst förbereder dig inför fjällvandringen här.
Källor: P4 Norrbotten och SVT Norrbotten