Jättepandan äter enbart bambu. Trots att det är en föda som inte innehåller speciellt mycket energi så är jättepandor kända för att ha runda kroppshyddor. Nu har forskare studerat vad det beror på.
Hemligheten bakom en typisk jättepanda-figur, trots en energifattig diet, hittas i djurens tarmar. Genom att förändra sin tarmflora utifrån bambuväxternas säsong blir björnarna effektiva på att gå upp i vikt och lagra fett.
Stora delar av året äter jättepandorna bambuns löv, men i slutet av våren och början på sommaren går de över till att äta de nya bambuskotten som är rika på protein. Det är också under denna period som pandorna går upp som mest i vikt.
För att undersöka tarmflorans betydelse för metabolismen transplanterade forskarna bajs från vildlevande pandor till möss, som sedan fick äta en bambubaserad diet i tre veckor. Mössen som fick tarmfloran från pandabajs gick upp betydligt mer i vikt än möss som enbart gick över till en bambudiet och inte fick någon dos av björnarnas tarmflora.
Jättepandan är inte den enda arten som förändrar sin tarmflora under året. Även apor som äter färska blad och frukter på sommaren och bark på vintern har haft en liknande utveckling och det gäller även Hadza-folket i Tanzania som lever som jägare och samlare och som också ändrar sin diet under årets gång.
Läs även:
• Nytt pandareservat i Kina – dubbelt så stort som Skåne
• Intervju med pandaforskare: Bättre än för tio år sedan, men hoten är större
• Insatser för att rädda pandan har hjälpt många andra arter
Källor: Cell Reports och Science Daily