Troféjaktsföretag delaktiga i tvångsförflyttning av massajer
En ny rapport från Amnesty visar att urfolket massajer fördrivs och tvångsförflyttas från områden som tas över av privata företag som erbjuder troféjakt.
I rapporten avslöjar Amnesty bland annat att privata företag i 15 års tid medverkat till att tanzaniska myndigheter har tvångsförflyttat ursprungsbefolkningen massajer från deras förfäders mark i Loliondo. Landets säkerhetsstyrkor har bott på mark som tillhör ett troféjaktföretag med kopplingar till Förenade Arabemiraten.
– I värsta fall innebär det att bolaget inte bara var medvetet om, utan också underlättade säkerhetsstyrkornas inblandning i tvångsvräkningarna, skriver Amnesty i sin rapport.
Från officiella källor rättfärdigas avhysningarna med att de görs för att “bevara natur”, men i själva verket är målet att skapa områden där turister kan skjuta vilda djur och ta hem delar av dem – så kallad troféjakt. Flera privata företag inom troféjakt pekas ut som verksamma i området där det skett tvångsförflyttningar.
Kräver stopp för våldsamma avhysningar
Avhysningarna genomförs dessutom våldsamt, berättar Tigere Chagutah, regionchef för Amnesty International i östra och södra Afrika:
– Sedan 2009 har de tanzaniska myndigheterna använt sig av misshandel, övervåld, godtyckliga gripanden och frihetsberövanden för att tvångsförflytta massajerna och samtidigt hyra ut deras mark till privata företag.
Nu kräver Amnesty att de tanzaniska myndigheterna måste genomföra en “snabb, opartisk, oberoende, effektiv och transparent utredning av företagens delaktighet i tvångsfördrivningarna av massajsamhällen i Loliondo”. De vill också se de misstänkta förövarna ställda inför rätta i rättvisa rättegångar.
– Myndigheterna bör också utreda rapporterade brott mot djurlivet som begåtts av troféjaktsföretag i regionen. Offren måste få tillgång till rättvisa och effektiva rättsmedel, säger Tigere Chagutah.
Amnesty Internationals granskning har gjorts med hjälp av intervjuer med nio personer, inklusive en nuvarande anställd och fyra tidigare anställda vid de privata företagen, invånare i Loliondo, och en advokat, som alla var insatta i företagens interna verksamhet och planer. Dessutom granskades bilder, filmer, satellitbilder, medierapporter, officiella dokument, relevant lagstiftning, företagsredovisningar och vetenskapliga studier.
Läs mer om troféjakt
- Lejon föds fortfarande upp för att klappas och jagas
- Troféjakts bidrag till afrikanska länder kraftigt överdriven
- Lejon, elefanter och noshörningar skjuts av svenska troféjägare
- Gynnar verkligen troféjakt djurlivet och lokalbefolkningen i Namibia?
- Lagförslag i Storbritannien förbjuder import av jakttroféer
Källa: Amnesty