Marknaden för drönare har exploderat på kort tid. I dagsläget kan vem som helst för några tusenlappar köpa en svävande farkost som monteras med en kamera och skapa häftiga filmsekvenser från luften. Men vilka regler gäller egentligen och hur påverkar drönarna naturen? Vi reder ut vad som gäller. Artikeln är uppdaterad efter de nya reglerna 1 januari 2021.
En drönare är en rotorförsedd liten obemannad maskin som kan sväva i luften och monteras med en kamera för att fotografera eller filma. De finns i allt från minimodeller till rejäla maskiner som väger flera hundra kilo. De senaste åren har användningen av dem exploderat och jordbrukare, mäklare och medieföretag använder dem flitigt för att ge en överblick av ett visst område.
LÄS ÄVEN: • Böter för drönare som störde smålom
Det finns också exempel på drönare som använts av paparazzis för att filma privata bröllop eller kändisar, men de kan också användas för att ge en överblick över katastrofområden och därmed exempelvis göra det lättare att hitta kroppar i raserade byggnader eller planera en räddningsinsats.
Kan störa djur
Drönare har också använts för att filma påkostade naturdokumentärer i flera år och det råder ingen tvekan om att de kan användas för att skapa fantastiska natursekvenser. Frågan är bara om de stör naturlivet. Eller rättare sagt – hur mycket de stör.
Det tar inte lång tid att hitta mängder av klipp på nätet där drönare stört kråkor, prärievargar, fiskgjusar, gamar eller varit inblandade i kollisioner med fåglar på olika sätt. Det finns också exempel på hur drönare för många hundra tusen kronor förstörts av rovfåglar som blir störda av dem. Flera personer som vi pratat med som använder drönare intygar också att de skrämmer fåglar och andra djur.
Nya regler 2021
Sedan den 1 januari 2021 måste alla som flyger drönare ha drönarkort som kräver en utbildning och ett godkänt prov (läs mer hos Polisen.se). Men det finns en hel del undantag med hur du får flyga även med drönarkort. Det är inte tillåtet att flyga i närheten av flygplatser eller vissa andra platser (se karta). Du måste också oftast ha tillstånd för att flyga i naturreservat eller nationalparker (se karta över skyddad natur här). Du måste dessutom alltid se din egen drönare och får inte flyga på mer än 120 meters höjd eller längre bort från dig än 500 meter. Du ska också “visa hänsyn till människor och djur”, samt inte flyga över människosamlingar.
Man måste också följa personuppgiftslagens regler. Filmning med drönare är som huvudregel tillåten så länge den inte är kränkande för de personer som filmas. Att sprida kränkande filmer anses ännu allvarligare.
LÄS ÄVEN: • Så kan drönare användas utan att störa fåglar
Förbjudet att störa fåglar
När det gäller att filma djur och natur så har varje naturreservat eller nationalpark olika föreskrifter. Det är din skyldighet att ta reda på vad som gäller i det område du har tänkt att flyga i. Något SVT fick erfara. De flög med drönare i Fulufjällets nationalpark där det är förbjudet och anmäldes för sitt tilltag.
Tänk också på att det är ett brott mot artskyddsförordningen att “avsiktligt” störa fåglar. Det gäller särskilt under deras parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder och med tanke på att fåglar, inte minst rovfåglar, störs av drönare bör de användas med stor försiktighet. Om du skrämmer iväg en fågel med din drönare eller om en rovfågel attackerar din drönare, har du garanterat stört fågeln.
I andra länder
I Danmark är det förbjudet att flyga över naturreservat och i juni förbjöd USA all användning av drönare i landets nationalparker.
– I grunden handlar det om oljud och säkerhet. Vi känner allvarlig oro för den negativa påverkan som obemannade flygfarkoster har i parkerna, så vi förbjuder användningen av dem tills vi kan avgöra den mest lämpliga policyn, sa Jonathan Jarvisin, chef på USA:s nationalparker, i ett uttalande i juni i år.
Drönare i naturens tjänst
Allt är dock inte enbart negativt med användningen av drönare. De kan hjälpa till med att räkna både fåglar och fiskar om de används på rätt sätt och förarlösa flygplan försedda med kameror har också blivit ett viktigt hjälpmedel för att bekämpa tjuvjägare i Afrika.
Källor: SVT, DN, NY Times och CNN
Tack även till Bo Lundvang för tips och information.