Tre veckors livesändning från fjällrävslya
Det är Världsnaturfonden WWF som tillsammans med Länsstyren i Jämtland nu startat en livesändning från en fjällrävslya. Dygnet runt i tre veckors tid kan vi nu följa deras live via livekameror (längre ner i artikeln).
Vid den lya som filmas har två vuxna fjällrävar synts till, en med vit och en med blåsvart päls. Förhoppningsvis finns det även ungar i lyan och i sådana fall finns det chans att de kommande veckorna se hur fjällrävarna umgås, äter, busar, kivas och söker skydd mot ovälkomna besökare som rödrävar.
– Fjällrävarna är nyfikna djur och oftast väldigt aktiva. Sommaren får avslöja om det här paret har lyckats få valpar. Om någon ser valpar eller något annat spektakulärt vill vi gärna få tips om det, säger Sandra Jönsson, fjällrävsexpert på WWF.
Det är därmed upplagt för gullig slow-tv, men det finns en allvarlig baksida och det är att fjällräven är ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Den har förvisso ökat i antal de senaste tio åren, men idag finns det trots det bara ungefär 350 fjällrävar i de svensk-norska fjällen.
Hoten mot fjällräven är många. Brist på smågnagare till exempel. Fjällrävarna är beroende av att fjällämlarna får toppår när det kryllar av lämlar på fjällen. Klimatförändringarna är ett annat hot. De gör att rödräven rör sig allt högre upp på fjället och där konkurrerar ut sin mindre släkting.
– Stammen är otroligt känslig för störningar. Varje valp som föds är betydelsefull eftersom de flesta tyvärr inte överlever sitt första år. Stödmatning, rödrävsjakt, avel och utsättning av valpar bidrar till att öka beståndet men för att få en livskraftig population krävs också ett mer effektivt skydd av deras livsmiljöer, säger Sandra Jönsson.
WWF vill gärna att du tipsar om spännande saker du ser vid lyan.
WWFs tips på hur du kan hjälpa fjällrävarna:
• Plocka upp skräp efter dig själv och andra om du vandrar på fjällen i trakter där fjällrävarna bor. Annars bidrar du att locka rödrävar till dessa områden.
• Åk på fjällrävssafari. Organisatörer som STF Helags fjällstation skänker delar av deltagaravgiften till arbetet med att bevara fjällrävar.
• Stöd WWF genom att bli naturfadder och bidra till arbetet med att skydda hotade arter och rädda svensk natur. WWF jobbar bland annat med att skydda fjällrävens livsmiljöer, stödmatning av fjällrävarna och att sprida information om fjällrävens situation till allmänhet och beslutsfattare.
Läs även:
• Fjällräv – kalfjällets lilla rovdjur är beroende av hjälp
• Framgångsrikt projekt är livlina för Skandinaviens fjällrävar
• Bra år för fjällräven i Skandinavien 2019
Källa: WWF