Gå till innehållet

Tre nya naturreservat i Stockholms län

Gammal skog och mängder av rödlistade arter får nu långsiktigt skydd.

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat om att inrätta tre nya naturreservat på sammanlagt 513 hektar och utvidga ett befintligt med 64 hektar.

Amelie Lindhagen, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Stockholm, förklarar vad det kan få för positiva effekter:
– Att arealen för skyddad natur ökar i länet gör att både friluftslivet och den biologiska mångfalden får bättre förutsättningar. I naturreservat tillåts ofta träden att bli mycket äldre och slutligen dö naturligt till skillnad från i den brukade skogen. I de luckor som uppkommer efter gamla döda träd kommer nya träd upp naturligt. På detta sätt skapas en skog med träd i olika åldrar och storlek, ljusöppna luckor efter fallna träd och en stor mängd död ved i olika former som gör att många olika arter trivs där.

Bidrar till miljömål

Dessutom bidrar de skyddade områdena till att Sverige kommer lite närmare att uppfylla de nationella miljömålen, till exempel miljömålet levande skogar samt ett rikt växt och djurliv.

– Skogen i naturreservaten bidrar även med långsiktig klimatnytta och därmed till Sveriges klimatmål då den fungerar som kolsänka. När skogen växer tas kol upp från atmosfären via fotosyntesen och binds i träd och mark i åldrande skogar under lång tid, säger Amelie Lindhagen.

Gällnö på Värmdö.

Gällnö på Värmdö.

Gällnö naturreservat, Värmdö (utökas)
Naturreservatet utökas med områden med äldre naturskog och marina delar. Dessa har grunda områden skyddade för vågor med vass och undervattensvegetation som är viktigt för marina djur och växter. Det har bland annat hittats almlav, tallticka, myskmadra, mindre hackspett, lunglav, gammelgranslav, igelkottsröksvamp och Strävlosta i området.

Granskog på Fäberget.

Granskog på Fäberget.

Fäbergets naturreservat, Norrtälje (nytt)
Området domineras av äldre barrblandskog på kalkrik mark och är mycket artrik. Framför allt trivs många ovanliga svampar här. Bland annat raggtaggsvamp, koppartaggsvamp, borgsjömusseron och spricktaggsvamp. Det ses ibland tretåig hackspett i området och den som letar längs marken kan hitta grön sköldmossa, vedtrappmossa, knärot, skogsknipprot, grönpyrola och lundsmörblomma.

Nybysjön i Norra skogen.

Nybysjön i Norra skogen.

Norra skogen, Haninge (nytt)
Det 389 hektar stora Norra skogen domineras av naturskog som sluppit undan storskaligt skogsbruk. Det finns också långsamväxande hällmarkstallskog, kala bergspartier, grövre barrblandskog, sumpskogar, våtmarkspartier och en stor del av Nybysjön. I reservatet har det bland annat hittats tallticka, motaggsvamp, grovticka, granticka, ullticka, grangråticka, grantaggsvamp, knärot, skogsknipprot, vedtrappmossa, kattfotslav och tjäder.

Naturreservat Gribby.

Naturreservat Gribby.

Gribby naturreservat, Norrtälje (nytt)
Naturreservatet är 79 hektar stort och består framför allt av granskog på kalkrik mark, men även av asprika partier, sumpskogar och talldominerade hällmarker. En rad skyddsvärda svampar, lavar och mossor har hittats i reservatet, exempelvis vedtrappmossa, grön sköldmossa, garnlav, aspgelélav, ädellav och kandelabersvamp. Även störningskänsliga fåglar som tjäder, järpe, slaguggla, mindre hackspett och tretåig hackspett har setts.

Reservaten finansernas av EU:s fond ”Faciliteten för återhämtning och resiliens”.

Källa: Länsstyrelsen

Mer att läsa