Tre nya grodarter upptäckta – Mini mum, Mini scule och Mini ature
Forskare har beskrivit fem nya arter grodor i Madagaskar, som alla utvecklats till att bli extremt små. Tre av dem placerades i det nya släktet Mini och fick vetenskapliga namn med starka drag av Göteborgshumor.
Det är evolutionsbiologen Mark Scherz, vid Ludwig-Maximilians-universitetet i München, som beskrivit och namngett de nya arterna i en studie som publicerats i Plos One. Grodorna lever enbart på Madagaskar och har utvecklats till att bli mindre och mindre. Med en längd under 16 mm är det inte konstigt att det dröjt innan de upptäckts och beskrivits.
LÄS ÄVEN: • Grodor använder rör som megafon
Av de fem nya arterna som upptäckts i Madagaskar tillhör en släktet Rhombophryne och en Anodonthyla, men det är de tre övriga minimala arterna som fått mest uppmärksamhet. Dessa har nämligen fått det vetenskapliga släktnamnet Mini och Mark Scherz kunde inte låta bli att döpa arterna till Mini mum (“minimum”), Mini scule (“mycket liten”) och Mini ature (“miniatyr”). Han säger till National Geographic att om udda namn kan göra något för att väcka allmänhetens intresse för forskning om natur så bör den chansen tas.
Mini mum är en av världens minsta grodor. Hannarna blir som vuxna mindre än en cm långa.
LÄS ÄVEN: • Efter tio år får grodan Romeo sin Julia
– Du skulle kunna sätta deras hjärna på toppen av en nål. Det är otroligt att de alla har samma organ som du och jag har i våra kroppar, men i ett paket som det får plats fyra av på din egen tumnagel, säger Mark Scherz till National Geographic.
Mini mum är också den art som verkar leva på minst yta och ha en väldigt liten känd population. Forskarna rekommenderar därför att arten ska klassas som “akut hotad” på den internationella rödlistan över hotade arter.
LÄS ÄVEN: • Mocambique-kanalen: Hur ska fattiga länder ha råd att bry sig om rik natur?
Det har nu upptäckts 108 så kallade mikrogrodor och i snitt hittas och beskrivs tio nya arter i Madagaskar varje år. Det blir dock allt mer bråttom att kartlägga arter i landet. Av Madagaskars skogar återstår bara tio procent och varje år avverkas 100 00 hektar skogar. Även om viktiga delar numera är skyddade så är det en oerhört stor biologisk mångfald på relativt liten yta vilket gör ekosystemen känsliga.
Källor: National Geographic och “Morphological and ecological convergence at the lower size limit for vertebrates highlighted by five new miniaturised microhylid frog species from three different Madagascan genera“