Tre barnböcker med naturtema
Glädjande nog fortsätter det komma många barnböcker med naturtema. Här är tre exempel som kanske inte fått så mycket uppmärksamhet, varken i butiker eller media.
“Biomimicry med Theo & Tuva” av Åsa Jomård, Ann-Marget Iseklint och Cecilia Larsson
Tanken med “Biomimicry” är att få barn att fantisera och inspireras kring vad de upplever i naturen (läs mer i den här bloggen). Boken har tidigare getts ut på engelska och det märks på sina håll med särskrivningar, engelska ord och något märklig svenska. Upplägget är en blandning av berättelser om vad Theo och Tuva får uppleva i naturen och fakta om de djur de träffar på. Det är inte alltid så lätt att hänga med i samtalen mellan huvudpersonerna, men boken innehåller en hel del idéer om hur man kan få barn att fundera på djur och hur dessa lever. Dessutom lyfter faktadelarna fram spännande och roliga uppgifter om djuren som underlättar ytterligare samtal med barnen.
“Djurdeckarna: Gräsandsävenyret” av Mari Bister och Kristian Hägglund
Bröderna Jakob och Joakim i Björkviken löser mysterier under namnet Djurdeckarna. I “Gräsandsäventyret” hittar de en gräsand som fastnat i en fiskelina och efter att ha räddat fågeln försöker de hitta den skyldiga till nedskräpningen i Björkvikens sjö. Medan det lättsamma mysteriet nystas upp får läsaren lära sig lite om hur viltvård fungerar och hur naturen påverkas av nedskräpning även om fokus ligger på att lösa gåtan. Föregångaren “Katthemsäventyret” har ett liknande upplägg, men där får vi istället lära oss mer om hur ett katthem fungerar. Det är lättsamt, lagom spännande och lite lärorikt för lågstadie- eller förskolebarn.
“Hajar” av David C. Bernvi
Det här är en barnversion av David C. Bernvis bok “Guide till världens hajar”, som vi recenserade i fjol. Precis som sin “förälder” är “Hajar” en produkt som är skapad på egen hand. Här finns inget stort förlag i ryggen och det märks till viss del. Texten hade mått bra av att göras mer lättläst för barn och en till korrekturläsning hade inte skadat. Layouten är också i enklaste laget även om Davids egna teckningar fungerar fint. Jag gillar hur boken genomsyras av passion för hajar och här finns mängder av fakta om dessa fascinerande fiskar som vi fortfarande har mycket mer att lära oss om. Känns det inte så viktigt för dig att produkten ska kännas lyxig så kan “Hajar” mycket väl bli en bok som får dina barn eller barnbarn fascinerade av hajar för livet. När det här skrivs ligger dock priset på 368 kronor i flera onlinebutiker och det är i saftigaste laget.