Trafikbuller ökar fåglars aggressivitet
Fåglar verkar kunna drabbas av en sorts vägraseri ("road rage").

Mangroveskogssångare av underarten Setophaga petechia aureola som lever på Galapagos.
Galápagosöarna ligger förvisso isolerat 500 mil utanför Ecuadors kust, men de blir allt mer påverkat av mänskligheten. Turismen har ökat kraftigt till öarna de senaste årtiondena och befolkningen ökar med ungefär 6 procent per år. Det innebär i sin tur fler fordon på öarnas vägar. Mellan 1980 och 2013 ökade till exempel trafiken på en av öarna med hela 57 gånger. Antalet fordon ökade under den här perioden från 23 till 1 326.
Ett internationellt forskarteam beslutade sig för att undersöka hur det påverkar öarnas unika fågelliv, med många arter som enbart finns här. De riktade in sig på den underart av mangroveskogssångare som är vanlig på öarna. Det är också den vanligaste fågeln som dödas av bilar. Över 70 procent av alla fåglar som dödas av trafik är mangroveskogssångare.
Tydlig skillnad beroende på var fåglarna lever
För att testa hur mangroveskogssångare påverkas av att leva nära oljud spelades två olika ljud upp från högtalare. Antingen enbart sång från en inkräktande hanne eller både sång och inspelat trafikbuller. Uppspelningen skedde på 38 platser där det fanns revir av mangroveskogssångare – 20 platser låg inom 50 meter från en väg och 18 låg över 100 meter bort.
Forskarna kontrollerade sedan hur de revirhävdande fåglarna reagerade. De märkte en tydlig skillnad. Individerna som lever nära vägar och därmed konstant utsätts för trafikbuller var tydligt mer aggressiva och fysiska mot högtalarna jämfört med individerna som inte var lika vana vid att leva i närheten av trafikbuller. De trafikovana fåglarna visade till och med upp minskad aggression när de utsattes för trafikoljud.
Buller påverkar världens djurliv
En annan skillnad var att de ”trafikbullerskadade” fåglarna sjöng längre och anpassade sin sång för att öka chansen att höras trots oljudet från vägarna.
– Fåglar använder sång som en aggressiv signal under revirförsvar. Men om yttre buller, till exempel trafik, stör signaleringen och effektivt blockerar denna kommunikationskanal, blir ökad fysisk aggression en lämplig reaktion. Våra resultat visar att förändringen i aggressiva reaktioner hos mangroveskogssångare främst skedde i närheten av vägar, säger medförfattaren till studien, Caglar Akcay, universitetslektor i beteendeekologi vid Anglia Ruskin University (ARU).
Fåglar världen över har tvingats anpassa sina beteenden till mänsklig närvaro och det har påverkat deras beteende.
– Vår studie visar hur viktigt det är att ta hänsyn till beteendemässig anpassning i naturvårdsarbetet och att utveckla strategier för att mildra effekterna av buller på vilda djur och växter. Den belyser också den betydande inverkan som mänskliga aktiviteter har på djurlivets beteende, även på relativt avlägsna platser som Galápagosöarna, avslutar Caglar Akcay.
Ljudföroreningar ger negativ påverkan på många sätt
Flera tidigare studier har kommit fram till liknande resultat; närhet till vägar leder till ökad aggressivitet hos fåglar. Det har bland annat påvisats hos talgoxar.
Andra studier kring ljudföroreningar visar att viss pollinering och fröspridning påverkas negativt, att vissa fåglar i urbana miljöer har börjat sjunga tidigare på morgonen för att de ska höras bättre innan stadens oljud börjar och att vilda djur, precis som vi människor, stressas av höga ljudnivåer.
Källor: Animal Behaviour och Anglia Ruskin University.