Under de senaste 30 åren har antalet gamar i Västafrika minskat med 42 procent och för rüppellgamen är minskningen så kraftig som 85 procent. I juli dog uppemot 600 gamar efter att ha ätit på kadavret av en tjuvskjuten elefant nära Namibias nationalpark Bwabwata.
Enligt Leo Niskanen, som är Technical Coordinator på IUCN Conservation Areas and Species Diversity Programme, är det vanligt att tjuvjägare förgiftar djur som de tjuvskjutit eftersom kretsande gamar annars kan avslöja ett av deras byten. Ju färre gamar desto mindre risk för tjuvjägarna att upptäckas av parkförvaltare.Den här metoden har bland annat kunnat påvisas i Tanzania, Mocambique, Zimbabwe, Botswana och Zambia de senaste åren, men eftersom giften ibland är långsamt verkande och gamarna kan hittas många mil från kadavren är det inte så lätt att koppla döda gamar till ett visst kadaver.
Det minskade antalet gamar skapar också andra problem. När färre kadaver äts upp sprids sjukdomar som rabies snabbare bland till exempel vilda hundar.
Förgiftat kött drabbar inte heller bara gamar – även lejon, hyenor, schakaler, savannörnar och gycklarörnar förgiftas.
Enligt IUCN är det ett stort problem att lagstiftningen mot dessa typer av brott ger minimala straff och anser att de borde likställas med att skjuta djur som noshörningar och elefanter.
Källa: SOS Species