Nyligen hittades olagliga ålryssjor i Saxån i Skåne. De innehöll 20 döda ålar och lika många levande. De var fjärde gången bara i år som det görs fynd efter tjuvfiskare i Saxån och det blir allt vanligare.
Enligt Bengt Rahm, ordförande för Saxån-Braån fiskevårdsområde, har tjuvfisket eskalerat och att det är lönsamt tyder utrustningen på.
– Det är riktiga proffsredskap och kostar 4 000 – 5 000 kronor. Folk ska tjäna pengar på allt idag, säger han.
Redskapen har nu lämnas in till polisen.
Att tjuvfiska ål är ett brott som kan ge fängelse, men det är en illegal verksamhet som ökar. Kustbevakningen får göra många insatser mot illegalt ålfiske varje år. I augusti 2015 hittades en omärkt ryssja i Stockholms skärgård, i juni slog de till mot tjuvfiske i Oskarshamn och Västervik och i fjol rapporterade vi om ett tillslag utanför Öland då 49 fällor beslagtogs. Sammanlagt under sommarhalvåret 2014 tog Kustbevakningen runt 250 ryssjor och det är en verksamhet som ökar.
Under 2014 beslagtog kustbevakningen 54 olagliga ålryssjor i Kalmar län och 227 i Blekinge jämfört med ett tiotal respektive 36 under 2013.
Det utbredda problemet med illegalt ålfiske sker trots att ålen är utrotningshotad. Delvis beror det på att många restauranger och privatpersoner fortfarande serverar ål.
Källor: Helsingborgs Dagblad och SVT Småland