Gå till innehållet

Tips på ovanliga matsvampar

Ostronmussling och pepparriska. Illustration: Saga Mariah Sandberg

I dagarna släpptes boken “Ovanliga matsvampar” som vill få fler att upptäcka andra än de vanligaste ätbara svamparna.

Boken är skriven av svampnörden och fiskerikonsulten Oliver Karlöf. Totalt presenterar han 33 olika matsvampar med stämningsfulla foton, snygga illustrationer av Saga Mariah Sandberg, information om växtplats och utseende, samt hur du ska hantera svamparna. Dessutom finns det ett 30-tal vegetariska lyxiga recept med svamparna i huvudrollen för att inspirera till att upptäcka nya smaker. Exempelvis havtornsinlagd pepparriska eller gnocchi med vårmusseron och pesto.

Oliver Karlöf hoppas också väcka upptäckarlustan hos läsarna.
– För mig finns det få naturupplevelser som slår känslan av att hitta en ny, spännande svampart som jag har letat efter men aldrig funnit. Att sedan få ta hem den och få laga mat med en ny smak eller konsistens gör bara upplevelsen ännu bättre. Min tanke med boken var att få andra att uppleva samma entusiasm när det gäller svampplockning och även bredda folk svamprepertoar. De allra flesta håller sig bara till ett fåtal svamparter och missar många unika dofter och smaker som går att hitta i skogen. Att få ut folk på jakt efter nya arter innebär också att de besöker nya platser med olika naturtyper och unik flora och fauna. En win-win helt enkelt.

Omslaget till “Ovanliga matsvampar” av Oliver Karlöf. Illustrationer: Saga Mariah Sandberg

Hur försiktig bör man vara när man plockar svamp som nybörjare?
– Du ska helst veta vilken svamp du lägger i korgen. Även om det ibland kan vara lättare att artbestämma hemma så ökar alltid risken att den okända svampen hamnar fel eller blandas med andra svampar. Med mobilens hjälp och en bra svampbok kan du ofta vara säker på vad du har hittat redan i skogen. Jag skulle dock rekommendera att du till en början försöker lära känna några få arter, gärna svampar som tilltalar dig särskilt, kanske med tanke på utseende, smak eller växtplats. Fokusera på att hitta just dessa och ta dig tid att artbestämma dom.

I boken har förvisso Oliver Karlöf fokuserat på lite ovanligare matsvampar, men de har ändå valts ut för att inte risken ska vara så stor att förväxla dem med giftiga arter. Här under ger han tips på fem arter som fler borde hålla utkik efter i skog och mark, men om han själv tvingas välja en underskattad favorit så blir det vårmusseronen.

– Den kommer både tidigt på säsongen och växer relativt rikligt. Den har en mycket pepprig smak som jag älskar och har en mycket fast konsistens om du kan göra mycket med. Ofta ser jag stora samlingar vårmusseron växa på gräsmattor alldeles intill parkvägar och stigar där folk går i hundratals varje dag.

Fem andra svampar som Oliver rekommenderar

Vinterskivling. Foto: Oliver Karlöf

Vinterskivling
– En art som kanske inte har den mest utpräglade smaken av dessa fem utvalda svampar men eftersom den förlänger svampsäsongen ända tills snön faller och lite därtill förtjänar den absolut att nämnas. Vinterskivlingen kan plockas i stora mängder och bra platser att leta är sumpskogar med mycket fallna lövträd. Ett säkert kort är att leta runt sjöar med bäver då den stora gnagaren förser svampen med massa substrat.

Svavelticka. Foto: Oliver Karlöf

Svavelticka
– En spektakulär trädsvamp som du hittar på gamla ekar. Unga fruktkroppar har konsistens som påminner om kyckling och svampen är därför utmärkt som köttsubstitut i en mängd rätter. Den växer dessutom under lång tid och kan skördas många gånger.

Sotvaxing. Foto: Oliver Karlöf

Sotvaxskivling
– En relativt vanlig svamp som många missar då den växer lite i det fördolda bland ljung och lav. Har en söt och unik smak av honung och är dessutom enormt vacker med sina kritvita lameller och mattgråa hatt.

Citronslemskivling. Foto: Oliver Karlöf

Citronslemskivling
– En mycket vanlig art som de flesta lämnar kvar i skogen i jakt på trattkantareller och Karl-Johan. Den har en påtagligt syrlig smak och är sällan angripen, något som gör den till ett säkert kort i svampkorgen.

Mandelriska. Foto: Oliver Karlöf

Mandelriska
– Mandelriskans skaldjursaktiga smak och hårda konsistens gör att den inte uppskattas av alla men för oss som gillar den är det en fröjd att se den tegelröda hatten bland mossa och blåbärsris i skogen. Tillagas den rätt är den en riktig höjdare och kan verkliga imponera med sin unika smak.

Transparens: Oliver Karlöf har skrivit artiklar åt Natursidan för många år sedan och har även tillsammans med undertecknad och Vide Ohlin skrivit boken “Upplevelser i Stockholms natur”.

Mer att läsa