Tiotusentals kvadratkilometer fisknät dumpas årligen
Enorma mängder fiskeutrustning förloras varje år till havs. Där fortsätter dessa “spöknät” att döda fiskar, havsfåglar och sköldpaddor.
En tidigare studie visade att gammal fiskeutrustning är det skadligaste skräpet i havet och en beräkning från Greenpeace kom fram till att det försvinner 640 000 ton fiskeutrustning till havs varje år och att det utgör tio procent av allt plastskräp i haven. Nu har en ny forskningsrapport, publicerad i Science Advances, gjort en ny beräkning på fiskeindustrins nedskräpning. I den mest omfattande granskningen hittills av detta stora problem för livet i haven intervjuades fiskare runt om i världen och data jämfördes med rapporterade förluster.
Forskarna kom fram till hisnande siffror. Nästan två procent av all fiskeutrustning förloras årligen till havs. Varje år hamnar bland annat av över 78 000 kvadratkilometer fiskenät (garn och not), 218 kvadratkilometer trålnät, 739 583 kilometer långlina, över 25 miljoner fällor och 14 miljarder krokar i haven. Dessa nät och linor kan fortsätta fånga och döda marina djur under lång tid och förflyttar sig dessutom över haven.
– Det här orsakar en ofattbar mängd okända dödsfall som kan leda till effekter på populationsnivå för det marina djurlivet, säger Denise Hardesty, vid den australiska forskningsmyndigheten CSIRO och en av studiens författare, till The Guardian.